nieuws

OM vervolgt Riwal niet

bouwbreed Premium

OM vervolgt Riwal niet

Het Openbaar Ministerie stelt geen strafvervolging in tegen kraanverhuurder Lima wegens betrokkenheid bij de bouw van de Israelische afscheidingsmuur.

Mensenrechtenorganisatie Al Haq had aangifte gedaan wegens oorlogsmisdrijven door Lima, moederbedrijf van Riwal. Maar volgens het OM is zonder onderzoek niet na te gaan of het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan schending van de Geneefse Conventies of de Wet Internationale Misdrijven. Tot een dergelijke onderzoek is niet overgegaan omdat Lima de activiteiten in Israel beeindigt.

Bij haar beslissing heeft justitie ook meegewogen dat Lima slechts een beperkte bijdrage heeft geleverd aan de bouw van de muur. De kranen en hoogwerkers van het bedrijf zijn incidenteel enkele dagen ingezet, soms ook na verhuur aan derden, aldus het OM.

Reageer op dit artikel