nieuws

Liftmonteurs werken zich een slag in de rondte

bouwbreed

De werkdruk in de liftenbranche is zo hoog dat werknemers stelselmatig de arbeidstijdenwet overtreden. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen.

Volgens de bonden zijn werkdagen van meer dan twaalf uur eerder regel dan uitzondering. Ook komen werkweken van vijftig uur of meer vaak voor. Bijna eenderde van de liftmonteurs kende in de afgelopen zes weken zeker een keer een werkweek van zestig uur. “De mensen werken zich letterlijk een slag in de rondte”, zegt FNV-bestuurder Ans van Uffelen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek. “En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Er werken veel monteurs bij de metaal- en installatiebedrijven in oproep-, pieper- en storingsdiensten. Het komt ook voor dat zij ‘s nachts oproepen hebben gehad en vervolgens gewoon in het dagrooster moeten doorwerken.”

Vooral die storingsdiensten blijken er in te hakken. Ruim tweederde van de liftmonteurs voelt zich vaak vermoeid na een week werken met storingsdiensten. Bijna 60 procent van de monteurs wil dan ook graag af van deze diensten. De arbeidstijdenwet, maar ook de cao, stelt beperkingen aan het aantal uren dat monteurs mogen werken in de avonden, nachten en weekeinden. Deze vastgelegde afspraken worden echter regelmatig overtreden, constateren de bonden.

En niet voor het eerst, zegt Jos Brocken, vakbondsbestuurder Metaal. “Wij hebben zwaar aan de bel getrokken bij de cao-onderhandelingen voor de metalektro, waar ook de liftenbranche onder valt. Werkgeversorganisatie FME wil van landelijke regels echter niets weten.”

FME-CWM laat weten “serieus naar het onderzoek te zullen kijken”. Of de werkgeversorganisatie zich herkent in het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, kon FME-woordvoerder Roderik Potjer gisteren niet aangeven. “Zoals Brocken zelf al heeft aangegeven, hebben bonden bij de cao-onderhandelingen al aan de bel getrokken. Dat is ook de plek waar we deze discussie moeten voeren.”

De liftenbranche telt ongeveer drieduizend werknemers, waaronder een kleine tweeduizend monteurs. Aan het onderzoek van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen deden 190 liftmonteurs mee.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels