nieuws

‘Kosten windparken moeten snel omlaag’

bouwbreed

De jaarlijkse investeringen in windparken op de Europese wateren zullen tot 2020 verdubbelen tot 14 miljard euro. De totale uitgaven wereldwijd zijn dan volgens onderzoek van Roland Berger opgelopen tot 130 miljard euro.

Totale uitgaven aan windenergie zullen verdubbelen tot 14 miljard

Om concurrerend energie aan te kunnen bieden moet in de ogen van Marcus Weber, strateeg van bureau Roland Berger, de windparkbranche de kosten 30 procent omlaag brengen. Hoognodig zijn technische innovaties, nieuwe financieringsmodellen en stabiele politieke omstandigheden. De prijs per geleverde kilowattuur dient wat hem betreft omlaag gebracht van de huidige 14 naar 9 cent. “De sector windenergie van zee zal komende jaren sterk aan betekenis toenemen. Zonder de windparken is een omslag in de energieproductie nauwelijks voorstelbaar. Des te belangrijker is het dat de branche snel de kosten omlaag brengt en zich politiek betrouwbare randvoorwaarden verschaft.”

Weber constateert dat de kosten van de turbines een kwart van de kosten van een windpark uitmaken. Specialisten zien mogelijkheden om met name het dure beheer en onderhoud goedkoper te maken. Weber: “Grotere windturbines, nieuwe soorten fundamenten en een efficiëntere productie van de installaties in kleine series spelen een belangrijke rol. Evenals de bouw van gespecialiseerde hefschepen.”

De windparken die momenteel aangelegd worden hebben gemiddeld een capaciteit van 200 megawatt. De pro jecten die in de pijplijn zitten (en waarvoor al een vergunning is afgegeven) kunnen in doorsnee al 340 megawatt aan. Steeds groter worden de installaties die steeds verder van de kust staan (al honderd kilometer) en in al maar dieper water (tot 45 meter).

Risico

Volgens onderzoek van Roland Berger wordt internationaal 70 procent van de windparken door de energiemaatschappijen direct gefinancierd. Daarmee laadt de initiatiefnemer een aanzienlijk risico op zich. Weber ziet in toenemende mate financiële instellingen, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, mee aan boord van de projecten springen. Daardoor vermindert de kapitaalbinding en het strat egisch risico.

Reageer op dit artikel