nieuws

Koper en aluminium efficiënt teruggewonnen uit bodemas

bouwbreed

Koper en aluminium efficiënt teruggewonnen uit bodemas

Door het materiaal met kracht weg te slingeren weet Inashco veel meer messing en aluminium terug te winnen uit bodemassen dan gangbare scheidingsinstallaties.

Twee afvalverbrandingsinstallaties van Attero gaan met de technologie aan de slag. Inashco voert met zijn ADR-technologie (Advanced Dry Recovery-technologie) een ballistische scheiding uit. Het natte materiaal dat overblijft nadat de bodemas van een huisvuilverbrandingsinstallatie een quencher-bad heeft verlaten bevat vaak nog zo’n 3 procent aan non-ferro metalen. Die fractie bestaat uit heel kleine deeltjes van kleiner dan een centimeter die met de gangbare eddy current-technieken lastig los te maken zijn uit de modder van mineralen en zand waaruit de bodemassen verder bestaan.

Inashco geeft die modder met haar techniek een grote zwieper. De zware deeltjes koper en aluminium krijgen daarbij veel meer energie mee dan het andere materiaal en komen verder van de lopende band terecht.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over de scheidingsmethode van Inashco

Reageer op dit artikel