nieuws

Koning Karel II verwacht een telefoontje

bouwbreed Premium

Koning Karel II verwacht een telefoontje

Willem-Alexander is niet de enige Nederlandse koning. Directeur Karel van Essen van het Almelose glasbedrijf Van Essen Glas is in Ghana al vijf jaar koning van het stadje New Akrade. Daar noemen ze hem Nana Karel Ousei II.

 

 

Hoe word je als glashandelaar koning?

“Ik doe al jaren met vrienden aan ontwikkelingshulp in Afrika. Toen we in dit plaatsje 70 kilometer ten noorden van Accra een overdekte marktplaats bouwden, waren ze zo blij, dat een van ons koning moest worden. Ik was de pineut.”

Klinkt als een sprookje. Maar u had geen zin?

“Ze hebben mij vrijwillig aangewezen. Iemand moet het doen hè? Het was een hele plechtigheid, met eed aflegging en ritueel slachten van een geit.”

Wat komt er zoal kijken bij het koningschap?

“Elk jaar wanneer ik terugkeer, word ik als koning onthaald. Ik heb een kroon, speciale sandalen en een mooi geweven koningskleed met allerlei kleuren. Dat trek ik aan en dan dragen vier dragers me rond door het dorp in een speciale stoel op lange stokken.”

Leuk zeker?

“Ik mis het wel als ik weer terug ben in Nederland, haha. Maar de geiten zijn niet blij met me. Er moet elke keer weer een geit aan geloven.”

Heeft u daar al veel gebouwd?

“De marktplaats en parkeerplaatsen, en er moet een schooltje komen. Maar momenteel is het voor onze stichting Akwadaa Aseda lastiger. Onze glashandel is afhankelijk van de bouw en daarin gaat het niet goed. Sponsors vinden is lastiger.”

Gaat u ook een paleis bouwen?

“Nee, dat heb ik hier al staan in Nederland.”

Wie was Nana Karel Ousei I eigenlijk?

“Daar zijn we nog steeds naar op zoek.”

Heeft uw nieuwe ambtgenoot Willem Alexander al wat van zich laten horen?

“Nee, maar ik verwacht elk moment een telefoontje.”

Reageer op dit artikel