nieuws

Kelder in en achter gebouw gestort en afgezonken

bouwbreed

In plaats van een damwand te drukken voert MBS een kelder uit door de wanden in en achter een gebouw te storten en af te zinken. Die methode leidt tot minder risico en een kortere bouwtijd.

Albert Heijn vestigt een supermarkt in de Amsterdamse stadswijk De Baarsjes

In de Jan Evertsenstraat in de wijk De Baarsjes in Amsterdam bevindt zich nu nog een witte vlek op de kaart van winkels van Albert Heijn. Projectontwikkelaar Elandsgracht Vastgoed uit Amsterdam laat in het gebouw met woningen en winkels een supermarkt bouwen voor Ahold.

De kelder krijgt een T-vormige plattegrond. De betonnen wanden worden op de begane grond van de winkelruimte en in de achtertuinen van de winkel en vier naastgelegen woningen uitgevoerd. Vervolgens worden ze van binnen uitgegraven en langzaam aan grondankers door holle buizen in de wanden de bodem ingetrokken.

“Het originele plan was damwanden meter voor meter op elkaar te lassen en in de bodem te drukken”, vertelt Wim van Looijengoed van opdrachtnemer Multi Bouw Systemen (MBS) uit Soest. “Maar het risico daarvan is groot, want de houten palen van het zo’n honderd jaar oude gebouw reiken tot de eerste zandlaag en dragen voor een deel op kleef. Met de betonnen kelder hoeven we maar een meter of 3 van de kleef te overwinnen.”

De palen waarop de kelder zal rusten zijn al geplaatst. Het zijn schroefinjectiepalen tot de tweede zandlaag op zo’n 16 meter diepte. “Stalen buispalen met een groutkolom eromheen”, aldus Van Looijengoed. “We zullen de bovenste 3 meter met een snijbrander afknabbelen.”

De kelder wordt zo’n 6 bij 30 meter onder de tuinen en zo’n 7 bij 10 meter onder de winkelruimte. De bekisting van de wanden bestaat uit kleine onderdelen van Paschal. “Het is allemaal handwerk, maar het zal wel lukken”, verwacht Van Looijengoed. “We hebben eerst de houten beganegrondvloer verwijderd. De werkruimte is zo’n 4 meter tot plafond. De bekisting van zo’n 3 meter hoog staat op een stalen snijmes op het zand. De bodem is vervuild, tot een eeuw geleden werd hier afval gestort. Daarom werken we met maskers op, onder saneringsomstandigheden.”

Geotechnisch adviesbureau Huisman heeft het bemalings- en saneringsplan opgesteld. Aannemersbedrijf De Combi uit Heerhugowaard bouwt de supermarkt af.

Reageer op dit artikel