nieuws

Inspectiedienst treft vaker zzp’ers aan op werkplaats

bouwbreed

De Inspectiedienst SZW treft vaker zzp’ers aan op werkplaatsen. In 2012 bijna twee keer zoveel als in 2011. Iets minder dan een derde daarvan werd aangemerkt als pseudo-zzp’er en is dikwijls van Bulgaarse of Roemeense afkomst.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Inspectie SZW. Tegen 481 nep-zzp’ers maakte de inspectiedienst een boeterapport op. Ruim 90 procent van de beboete zzp’ers heeft de Bulgaarse of Roemeense nationaliteit. Het aantal aangepakte schijnzelfstandigen lag met 30 procent 5 procent lager dan in 2011. In de bouwsector sloot de voormalige Arbeidsinspectie 144 zaken af waarbij het in totaal om 291 illegaal tewerkgestelden ging.

Onderbetaling blijft ook een probleem. Vergeleken met 2011 is het aantal personen bij wie de inspectie onderbetaling constateerde gehalveerd. De Nederlander voert de top tien van onderbetaalden aan. Hij verdringt daarmee de Pool die in 2011 en 2011 het vaakst werd uitgebuit. Opvallende nieuwkomers in de top 10 zijn de Grieken en de Portugezen. In 2012 voerde de inspectiedienst bijna 16.000 inspecties uit, ongeveer 1400 meer dan in 2011, 2500 keer minder dan in 2010. Veruit de meeste interventies hebben te maken met arbeidsmarktfraude (7160). Ruim duizend keer ging de dienst op jacht naar kwesties die met asbest te maken hadden. De inspectie schreef 42,5 miljoen euro aan boetes uit. Daarvan werd 29,4 miljoen euro daadwerkelijk geïnd.

De inspectiedienst zoomt in op een ongeval dat zich in 2012 voltrok met lichtplaten in daken. Iemand die zich niet had aangelijnd, viel door een lichtplaat 8 meter naar beneden. Ongevallen met lichtplaten komen volgens de inspecteurs met regelmaat voor: “Lichtplaten in daken bestaan uit polycarbonaat. Dit materiaal verliest door uv-straling langzaam aan sterkte en dragend vermogen”, staat in het jaarverslag.

Reageer op dit artikel