nieuws

InnovA58 moet eerste echt innovatieve weg worden

bouwbreed

Al jaren wordt gesproken over de weg van de toekomst. Ideeën te over zoals andere verdienmodellen dan tol zijn destijds de revue al gepasseerd. Energie uit asfalt en gebiedsontwikkeling rond wegen waren vooral populair als opbrengstengeneratoren. Bij de A58 moeten de ideeën nu werkelijkheid worden.

Stel je eens voor. Een weg die mensen en regio’s verbindt. Een weg die welvaart en veiligheid brengt. Een weg die nooit stilstaat, maar zaken in beweging houdt. Eén met de omgeving, briljant in duurzaamheid, doordacht in rendement. En zó slim, dat het de Nederlandse innovatiekracht tot ver over de grens etaleert. Waar een wil is, is een weg. InnovA58. De weg naar de toekomst.” Met deze ronkende tekst prijst het Brabantse bedrijfsleven de plannen rond versnelde uitvoering van de A58 tussen Tilburg en Eindhoven.

Het moet gezegd, de aanpak is inderdaad vernieuwend. Toen minister Schultz met het voor Brabant trieste bericht kwam dat de A58 twee tot vijf jaar uitgesteld zou worden, heeft het Brabants-Zeeuwse bedrijfsleven de handen ineen geslagen. Hun enthousiasme sloeg over op de provincie die bereid bleek de risico’s en de kosten van voorfinanciering te dragen. Wel was voorwaarde van de gedeputeerde financiën Ruud van Heugten, dat de weg ook nog wat geld zou opleveren al was het maar om de rente van de voorfinanciering terug te verdienen.

Rendement

“Het gaat niet meer alleen om verbinding en doorstroming, maar om de functie die de corridor als geheel voor mens, economie en omgeving heeft. Van reizen en vervoeren tot service en recreëren. Van aanleg en onderhoud tot exploitatie en rendement. Van inpassing in het landschap tot duurzame energieopwekking. En van intelligent verkeersmanagement tot state-of-the-art-technologie”, laten de werkgevers weten. In plaats van verkeersborden in de lucht, wordt nu gedacht aan mededelingen op het asfalt. Wie bumperkleeft mist ze, dat wel.

De partners in InnovA58 nemen de uitdaging aan om de A58 en de gebruikers van de weg de komende decennia gasten te laten zijn in harmonie met de omgeving. Daarvoor zetten zij hun kennis, kunde en verbeelding in.

Aan de opbrengstenkant wordt onder meer gedacht aan verzorgingsplaatsen met restaurants, winkels, distributie- en recreatievoorzieningen die naadloos in het landschap passen en allemaal exploitabel zijn, energieopwekking door zonnecollectoren in groene geluidswallen, warmtewinning uit het wegdek en creatieve oplossingen voor windturbines, zodat er weer ruimte voor natuur is en led-verlichtingssystemen die niet alleen anticiperen op verkeerssituaties en weersomstandigheden maar ook informatie verzamelen voor weggebruikers en verkeerscentrales

“Een realistisch beeld? Jazeker. Misschien wordt niet alles direct op deze manier uitgevoerd, maar de richting en idealen staan vast. De weg naar de toekomst vraagt om out-of-the-box-denken en om partijen die willen en durven pionieren”, laten de enthousiaste ondernemers weten.

Volgens voorzitter Swinkels van de werkgeversclub lost InnovA58 niet alleen een probleem in Zuid-Nederland op, maar is ook blauwdruk voor de rest van ons land en een uniek nieuw exportproduct voor de wereld. Er valt zoveel meer uit een weg te halen.

Reageer op dit artikel