nieuws

Indianen beletten bouw Braziliaanse Amazonedam

bouwbreed

Actievoerders van een aantal indianenstammen uit het Braziliaanse Amazonegebied hebben deze week de bouwplaats van het Belo Monte damcomplex bezet. Het werk is voorlopig stilgelegd.

De stammen zijn het oneens met de gevolgen die de bouw van het damcomplex zal hebben voor het leefgebied van de indianen. Ook lokale vissers en boeren protesteren tegen de dam. Zij vrezen dat ze door de dam hun inkomsten verliezen.

De bouw van Belo Monte, een project dat al in 1975 gepland werd, ligt al jaren onder vuur van door lokale actievoerders en internationale organisaties vanwege de grote impact op het leefgebied van de indianen en de gebrekkige inspraak die ze hebben in het project. Met de bouw van de dam moet volgens tegenstanders 60.000 hectare bosgebied verdwijnen en zouden 40.000 mensen hun leefgebied zien verdwijnen. In 2010 sloot de regering een overeenkomst met energiebedrijf Norte Energia, maar juridische procedures vertraagden de bouw totdat het Braziliaanse hooggerechtshof in 2012 uiteindelijk toestemming verleende.

De Belo Montedam is eigenlijk een stuwdamcomplex van drie dammen en verschillende kanalen in de Xingu, een grote zijrivier van de Amazone. Met een capaciteit van meer dan 11.000 megawatt wordt het complex de op twee na grootste in de wereld, direct na de Drieklovendam in China en de Itaipu Dam op de grens van Brazilie en Paraquay.

Het project ligt niet alleen onder vuur van mensenrechtenactivisten. Deskundigen hebben erop gewezen dat de plaats van het damcomplex verre van efficient is; vanwege de grote verschillen in waterstanden tussen het droge en regenseizoen.

Reageer op dit artikel