nieuws

‘Ik wilde altijd al iets met Esco’s doen’

bouwbreed

Unica, Trilux Nieuw Licht, Isover, Gyproc, Weber Beamix, de Nathan Group en Escoplan willen samen onder meer zorginstellingen, scholen en commercieel -en overheidsvastgoed verduurzamen. “De markt, met name financiers, vraagt om een meer integrale en grootschalige aanpak.”

De eerste vijftien opdrachten voor een zogenoemde QuickScan zijn inmiddels uitgevoerd. Gebouweigenaren maar ook gemeenten constateert voorzitter Jeroen Nollet van de coöperatieve vereniging Manesco tevreden. “In een paar gevallen zijn we nu bezig met de onderhandeling over een project voorstel.”

Manesco is een Energy Service Company (Esco), een samenwerkingsverband tussen fabrikanten, installateurs en dienstverleners dat de aanleg, het onderhoud en beheer van de installaties van gebouwen wil overnemen op basis van een prestatiecontract. In de basis is een energy performance contract (EPC) de koppeling van de energierekening en het onderhoudsbudget aan de verduurzaming van een gebouw of zelfs hele wijk. In veel landen binnen Europa en de Verenigde Staten is deze vorm van energie besparen al gemeengoed, maar in Nederland staat de contractvorm nog in de kinderschoenen.

Nollet bedacht dat hij “iets met Esco’s” wilde toen hij nog directielid bij ING Lease was. “Het viel me op dat er grote kansen liggen in de markt van energiebesparing, maar als bankier kun je daar in ondernemende zin niet zoveel mee.” Daarom richtte hij vorig jaar samen met zakenpartner Ger Kempen, nationaal expert binnen de Europese taskforce van de International Energy Agency, Escoplan op. “Wij functioneren eigenlijk als intermediair tussen de gebouweigenaren en gemeenten en marktpartijen.”

Integrale aanpak

Nollet en Kempen concludeerden echter al snel dat adviseren alleen niet voldoende is. “De markt vraagt om een meer integrale aanpak. Wat je aan besparing bedenkt moet je ook zelf kunnen maken.” Daarnaast is de financiering een probleem, signaleert Nollet. “Er is gebrek aan durfkapitaal. Dit komt ondermeer doordat de schaalgrootte ontbreekt. Het gaat vaak om kleinere contracten. Dat zien financiers als een probleem. Zij moeten onderzoek doen naar de (technische) risico’s. Dat kost vrij veel geld. Daardoor is er een mismatch tussen vraag naar geld en aa nbod van geld.”

Escoplan zocht aansluiting bij andere partijen. Met Unica, Trilux Nieuw Licht, Saint-Gobain en de Nathan Group richtte Nollet onlangs Manesco op. “De coöperatie sluit het contract, regelt de risico’s en zorgt voor schaalgrootte. Ons doel is voordeel voor gebouweigenaren en schaalvoordelen voor onze leden”, declameert de voorzitter. “We onderscheiden ons door de integrale aanpak volgens de Trias Energetica, inclusief de gebouwschil”. Het samenwerkingsverband is opgezet als een coöperatie, de betrokken bedrijven betalen 5.000 euro om lid te worden en jaarlijks een even hoog bedrag als contributie. Het geld dat de partijen verder in Manesco steken is afhankelijk van de omzet die de samenwerking hen oplevert.

Nollet hoopt de groep bedrijven uit te kunnen breiden. Het is de bedoeling dat opdrachtgevers ook lid worden. “We zijn momenteel in gesprek met enkele andere fabrikanten en een installateur.” Namen wil hij nog niet noemen. De komst van een tweede technisch dienstverlener moet tot “gezonde concurrentie” leiden. Op den duur zullen ook collega-bedrijven van Escoplan aansluiten. Saint-Gobain, de Nathan Groep en Nieuw Licht blijven de enigen in hun soort. “De fabrikanten leveren de producten, maar het zijn de adviseurs en installateurs – zij die direct met de klant in contact komen – die het verschil maken. De technologie, hoe innovatief ook, is niet nieuw of onderscheidend. Het gaat om de integrale oplossing.”

Hoe groot de omzet van de coöperatie zal zijn, houdt Nollet liever voor zich. Voorlopig gaat het louter om “groei van de portefeuille energy performance contracten”. Nollet: “Het belangrijkste is dat het werkt. Ik denk dat we volgend jaar eens gaan praten over concrete financiële doelstellingen.” De bedrijven richten zich voorlopig op projecten vanaf 300.000 euro aan investeringsbehoefte, zo’n 5.000 vierkante meter in omvang en een jaarlijkse energienota van circa 100.000 euro. Financiers hebben echter meer interesse in projecten met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. “Dus daar ligt ook onze focus.” Wat deze strategie op gaat leveren? “In de markt zou tussen de 4 en 8 miljard eur o aan werk zijn. Wij hopen daar meerdere procenten van mee te kunnen pakken.”

Reageer op dit artikel