nieuws

‘Ik neem een grote ervaring aan gebiedsontwikkelingen mee’

bouwbreed Premium

Koen Westhoff (48) richt zich al zijn hele loopbaan op gebiedsontwikkeling. Tot voor kort deed hij dat bij de overheid vanuit leidinggevende functies bij onder meer de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Rotterdam. Bij die laatste gemeente werkte hij als directeur bij het Ontwikkelingsbedrijf en daarna Stadsontwikkeling. Vanaf 1 mei is Westhoff associate bij het Rotterdamse financieel-economisch adviesbureau Rebel.

Vanwaar deze overstap?

“Rebel heeft veel ervaring met het zoeken naar positieve oplossingen voor gebiedsontwikkelingen die dreigen vast te lopen. Zo kun je met andere financieringsmogelijkheden bijvoorbeeld veel loswrikken. Ik word hier gevoed door veel nieuwe kennis en creatieve ideeën. De andere kant van het verhaal is dat ik als directeur gebiedsontwikkeling binnen de overheid de mooist denkbare functie had op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Er is geen overtreffende trap. Binnen de ambtenarij kon ik me niets leukers voorstellen, bij Rebel kan ik dat heel goed.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Wat ik aanvul of meebreng is grote ervaring met gebiedsontwikkeling. Ik heb kennis van lokale partijen, hoe een bestuur werkt en wat de invloed van een bestuurscultuur is op een organisatie. Ook heb ik heel veel ervaring met samenwerkingsconstructies.”

Wat gaat u precies doen?

“In de komende periode ga ik mijn netwerk benaderen en ze confronteren met oplossingen die ze zouden kunnen gebruiken om langdurende problemen op te lossen. Zo ben ik erachter gekomen dat dbfm-constructies op een veel bredere schaal toegepast worden dan ik kende. Zelf geloof ik ook erg in fondsconstructies omdat je daar de betrokkenheid van verschillende partijen kunt vastleggen.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Mijn ultieme doel is dat gebiedsontwikkelingen weer op gang komen, op gang blijven of op gang worden gebracht. Ik zie veel impasses en stilzittende partijen. Dat leidt tot a chteruitgang. Afwachten heeft geen zin, dat maakt het veelal erger. Een voordeel van deze tijd is dat er veel meer creativiteit naar boven komt. Ik vind het aansprekend dat je zo toch tot nieuwe oplossingen komt op een andere manier dan je gewend was. Uiteindelijk bereik je daardoor meer.”

Die naam Rebel is natuurlijk niet voor niets gekozen. Heeft u zelf rebelse trekjes?

“Dat ik gekozen heb om over te stappen naar Rebel en dat ik me niet neerleg bij standaardoplossingen.”

Reageer op dit artikel