nieuws

Grontmij legt fundament voor herstel

bouwbreed Premium

Grontmij zet alle zeilen bij om in financieel stabieler water te komen. Het aantal Nederlandse medewerkers is vergeleken met een jaar geleden met 201 geslonken tot 1921.

Slanker en beter is het devies

In de poging het ingenieursbureau weer stevig op de rails te krijgen, verandert Grontmij snel van gezicht. Slanker en beter is het devies, over een breed front worden aanpassingen geforceerd. Het ingezette besparingsprogramma heeft in het eerste kwartaal 10 miljoen euro opgeleverd. Op jaarbasis ligt de lat op 20 miljoen. In Zweden maakt een nieuwe directie schoon schip en in Frankrijk heerst uitverkoopstemming. De geplande verkoop van het Franse test- en monitoringbedrijf moet dit jaar Grontmij weer met beide benen op de grond zetten. In Nederland is de verkoop van golfbaan Naarderbos zo goed als rond.

“We zijn dit jaar begonnen met een aantal stappen om ons programma Back on Track naar een volgend niveau te tillen”, zegt bestuursvoorzitter Michiel Jaski. “In Nederland en Frankrijk boeken we vooruitgang met onze herstructureringen. Over de ontwikkelingen in Duitsland, België, Groot-Brittannië en Polen zijn we tevreden. Het eerste kwartaal laat zien dat er geen snelle weg bestaat om Grontmij terug op de rails te brengen.”

Bij de voort te zetten activiteiten behaalde Grontmij in de eerste drie maand en van het jaar een omzet van 192 miljoen euro, 5,3 procent minder dan begin 2012. Het nettoresultaat veranderde van 5,8 miljoen verlies in 1,2 miljoen winst. Het aantal medewerkers slonk met 4,7 procent tot 7099.

In Nederland nam de omzet met 6 procent af tot 55,2 miljoen euro. De brutowinst (ebita) verminderde van 3,5 naar 2,2 miljoen euro. Grontmij ontmoet in Nederland lastige marktomstandigheden, vooral bij planning en ontwerp ten behoeve van de bouw. In het segment mobiliteit en vervoer worden goede resultaten geboekt. Bij een vergelijking tussen de kwartalen moet meegewogen worden dat de eerste drie maanden vorig jaar twee werkdagen meer telden.

Reageer op dit artikel