nieuws

Groene plannen SDE+ leveren 400.000 huishoudens energie

bouwbreed

De tweede fase van de SDE+-regeling levert groene plannen op voor de opwekking van duurzame energie voor het jaarlijks verbruik van 150.000 huishoudens. De eerste fase was al goed voor 250.000 huishoudens.

Meer dan zeventig projecten voor zonne-energie, dertig projecten voor windturbines en twee projecten voor getijdecentrales, dat is de oogst van de tweede fase van de stimuleringsregeling duurzame energie plus (SDE+). De regeling werkt als een soort veiling. Gekeken wordt naar de hoogste opbrengst aan duurzame energie tegen de laagste prijs. De regeling, nog opgezet door toenmalig minister van Economische Zaken Maxime Verhagen, werd in eerste instantie vooral gebruikt voor windenergie op land, als zijnde aanzienlijk goedkoper dan wind op zee en zonne-energie.

Het totale budget in 2013 voor de regeling bedraagt 3 miljard euro. Tot nu toe is voor bijna 370 projecten subsidie aangevraagd. Dat zou 3,3 miljard kosten. Er vallen dus nog projecten af.

Opvallend noemt Agentschap NL het dat de meeste aanvragen over windenergie gaan. Dertig aanvragers hebben plannen voor projecten met windturbines die tezamen 229 megawatt aan energie kunnen leveren. Dat is ongeveer de helft van wat een gemiddelde energiecentrale levert.

Versnelling van het aandeel duurzaam opgewekte energie moet nog fors omhoog. Doelstelling van het kabinet is een aandeel van 16 procent. Momenteel zit Nederland rond de 4 procent.

Reageer op dit artikel