nieuws

EU pleit voor heffing op Chinese dumppanelen

bouwbreed

EU-commissaris Karel de Gucht (handel) wil uit China geïmporteerde zonnepanelen een extra heffing van minstens 30 procent opleggen. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag. De maatregel moet het dumpen van goedkope zonnepanelen op de Europese markt indammen

De Europese Commissie is al langer bezig met een onderzoek naar de Chinese zonnepanelen na een klacht van Duitse en Italiaanse producenten. Voor hen is het steeds moeilijker om hun duurdere panelen aan de man te brengen. De fabrikanten vermoeden dat China bewust panelen onder de kostprijs op de Europese markt dumpt, en dat de staat de producenten steunt.

Maar de vraag is of de maatregel voor veel Europese fabrikanten niet te laat komt. Stond de Chinese productie tien jaar geleden nog in de kinderschoenen; inmiddels hebben fabrikanten uit het land 80 procent van de Europese markt in handen. Verschillende Europese productenten van panelen zijn inmiddels weggeconcurreerd. Volgens onderzoeksinstituut claimt Europa de helft van de mondiale markt voor zonneenergie, een kleine 60 miljard euro.

De Nederlandse brancheorganisatie Holland Solar gaf in februari in deze krant al aan dat ze maatregelen tegen de dump van goedkope panelen steunen, maar waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Maar er is ook forse tegenstand. Veel importeurs vrezen een instorting van de markt. Zij verwachten dat de heffing voor Chinese panelen niet ten goede komt aan Europese bedrijven, maar vooral goed zal zijn voor de import uit landen als Korea en Japan. Ook de Vereniging Eigen Huis is niet te spreken over de maatregel. De VEH begon vorig jaar met het bulkinkopen van goedkope zonnepanelen voor de eigen leden, en vreest dat nieuwe rondes voor aankoop moeilijker van de grond zullen komen. “Vanuit consumentenperspectief is dit natuurlijk geen goede ontwikkeling,” stelt woorvoerder Hans de la Porte. “Panelen worden veel duurder en de terugverdientijd daardoor langer. Dat zal het enthousiasme temperen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels