nieuws

Earth, Wind and Fire tegen sick building

bouwbreed

Earth, Wind and Fire tegen sick building

Op 78-jarige leeftijd promoveert Benjamin Bronsema op een plan voor natuurlijke airconditioning. Het systeem Earth, Wind and Fire is wel een breuk, maar geen afreking met het verleden voor de installatie-adviseur.

U heeft royaal de tijd genomen voor uw onderzoek.

“Dat valt eigenlijk wel mee. Ik ben in 2006 begonnen met het idee, nadat ik genoeg had van tien jaar bouwkundestudenten begeleiden aan de TU Delft.”

U vluchtte voor de studenten?

“Ik stuitte steeds maar op de kloof tussen installatietechnici en architecten. Architectuurstudenten waren doodsbenauwd dat ik hun ontwerpen zou bederven met lelijke pijpen en kanalen noodzakelijk voor de airconditioning.”

Een terechte angst lijkt me.

“Natuurlijk is dat vaak de rol van installatieadviseur. Ik wilde dat doorbreken en had ideeën om dat te doen met louter natuurlijke middelen: een speciaal dak, een klimaatcascade en een zonneschoorsteen.”

Is dit een radicale breuk met uw werk als adviseur?

“Het is wel een soort quantumsprong. Mijn onderzoek laat zien dat het werkt, nu is het aan architecten om daar mooie invulling aan te geven.”

Gelukkig zijn er leegstaande kantoren zat om uw concept op te beproeven.

“We hebben een gebouw van minimaal vijf verdiepingen nodig, liefst hoger. Vrijstaand en met een flinke gevel op het zuiden voor het benutten van zonnewarmte.”

Gaat u dat nog meemaken?

“Ik hoop het. Het gaat er vooral om partijen te interesseren voor een praktijkproef. Ik denk wel dat het idee zo aanslaat dat het project doorgaat als ik mocht afhaken.”

En anders is er de muziek nog.

“Ik ben geen groot soulliefhebber, maar in de naam van de legendarische Amerikaanse band kwamen toevallig alle elementen samen die essentieel zijn voor de werking van dit systeem van natuurlijk ventilatie.”

Reageer op dit artikel