nieuws

Doorzichtige zonnepanelen op ranke schoorsteen

bouwbreed

Drie ranke schoorstenen van het Centraal Ketelhuis in Amersfoort zijn voorzien van op maat gemaakt zonnepanelen. De Nederlandse Spoorwegen wil het gebouw symbolisch weer energie laten produceren. Vanwege de kleine diameter van amper 600 millimeter van de pijpen had het Friese bedrijf Hoekstra Suwâld er een bijzondere klus aan.

D e maatvoering van de panelen leverde de meeste hoofdbrekens op. Het formaat van 0,18 bij 1,5 meter geeft de juiste spanning voor de gebruikte omvormers. Op elk van de schoorstenen, die 9 meter boven het dak uitsteken, is daardoor plaats voor twintig panelen. Op het halfronde frame van gegalvaniseerd staal zijn ze in vijf sectoren vier hoog gemonteerd. Elk paneel kan apart worden gedemonteerd.

Met het gebruik van doorzichtige zonnepanelen – de achterkant van wit kunststof is vervangen door glas – blijven de schoorstenen zelf zichtbaar. Het stalen frame zelf is ook zo licht mogelijk uitgevoerd. De zonnepanelen worden alleen aan de boven- en onderkant met roestvrijstalen klemmen vastgezet.

De installatie is aan de zonzijde over 180 graden rond de schoorsteenpijp gemonteerd. Doordat de panelen vlak zijn geplaatst is de opbrengst minder dan bij de optimale hellingshoek van 35 graden. ‘‘Met zo’n project moet je ook niet in rendementen denken. Het gaat om de uitstraling’’, vertelt Dirk Johan Adema van Hoekstra Suwâld.

Op het dak van het Centraal Ketelhuis zelf zijn zonnepanelen gemonteerd, waarvan de investering wel rendabel is.

De voormalige wagenwerkplaats was tot 2000 in bedrijf bij de Nederlandse Spoorwegen. Het rijksmonument onderging een uitgebreide renovatie en biedt inmiddels onderdak aan een groot aantal bedrijven en instelling en.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels