nieuws

Crisis slaat ongemeen hard toe

bouwbreed Premium

De crisis raakt de bouw als geen andere sector. Het verlies van productiviteit en arbeidsplaatsen is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek groter dan in andere bedrijfstakken.

Uitstroom van 26.000 bouwvakkers, productie daalt 11,6 procent

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de nationale economie voor het derde kwartaal op rij krimpt. De neergang ten opzichte van een jaar geleden bedraagt gemiddeld slechts 1,7 procent. In afzonderlijke segmenten slaat de krimp echter veel zwaarder toe. Het meest ernstig balt de crisis zich samen in de bouw, waar vergeleken met een jaar geleden de productie met 11,6 procent daalde en 26.000 werknemers hun baan verloren. Het aantal vacatures in de sector halveerde tot amper 3000.

“De cijfers van het CBS bevestigen het beeld dat het absoluut niet goed gaat in de bouw”, zegt Theo Scholte van brancheorganisatie Bouwend Nederland. “En wat zeker zo erg is: het tweede kwartaal belooft niet beter te worden. Normaal gesproken zien onze leden in april en mei herstel. Nu is daar helemaal geen sprake van.”

Scholte signaleert dat van de 26.000 mensen die ontslag kregen, een groep van negenhonderd weer aan de bak kwam. “Maar niet in de bouw. Je mag aannemen dat ze onze sector definitief hebben verlaten.”

De investeringen in vaste activa dalen al vijf kwartalen op rij. In de eerste drie maanden lag het peil 11,6 procent onder het niveau van begin vorig jaar. De uitgaven van de overheden krompen met 0,9 procent. Al drie jaar lang neemt de geldstroom in de publieke sector af. Het CBS stelt vast dat in april de werkloosheid in Nederland is opgelopen tot 8,2 procent van de beroepsbevolking. Het aantal medewerkers in de bouw is van 361.000 geslonken tot 335.000. In andere bedrijfstakken is het verlies aan werkgelegenheid een stuk minder groot dan in de bouw. Zo gingen bij industrie en energie (nog 860.000 banen) slechts 11.000 banen teloor.

Reageer op dit artikel