nieuws

Commissie verbetert toegang tot financiering voor mkb

bouwbreed Premium

De Europese Commissie gaat de toegang tot financiering voor het mkb verder steunen. Dat zegt Eurocommissaris voor Industrie en Ondernemerschap Antonio Tajani.

“Toegang tot financiering blijft moeilijk voor het midden- en kleinbedrijf en is een van de belnagrijkste redenen voor de huidige economische teruggang. Daarom willen we onze garantieregeling voor leningen aan het mkb uitbreiden vanaf 2014. Iedere eur0 garantie kan gemiddeld 30 euro aan leningen opleveren. Dat is cruciaal om de Europese banenmachine, ons kleinbedrijf, op gang te houden”, aldus Tajani.

De plannen zijn een vervolg op eerdere steunoperaties die nodig waren om het mkb van financiering te voorzien. In 2012 alleen al zorgde 1,1 miljard euro Europees geld voor ruim 13 miljard aan leningen en nog eens 2,3 miljard durfkapitaal. Zo’n 90 procent van de bedrijven die hiervan profiteerden had minder dan 10 man personeel.

Om het nog gemakkelijker te maken wil de Europese Commissie één loket openen dat simpel toegang biedt tot meer dan 100 miljard aan financiering uit de verschillende EU-programma’s. Daarbij gaat het onder meer om het concurrentie- en innovatieprogramma, microfinanciering, het risicodelingsprogramma, leningen van de Europese Investeringsbank en de Structuurfondsen.

Daarnaast start de Commissie een campagne om mkb-bedrijven te stimuleren naar de beurs te gaan en om investeerders te interesseren in small- en midcaps. Via internet kunnen mkb-bedrijven informatie ophalen over beursnoteringen voor het mkb. Ook geeft het advies aan bedrijven hoe zij naar de beurs kunnen gaan.

Reageer op dit artikel