nieuws

CDA wil betere lucht in gevangeniscellen

bouwbreed

Het CDA maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit in celruimten in huizen van bewaring en gevangenissen. Aanleiding is een verontrustend artikel in het Algemeen Dagblad. De partij wil dat staatssecretaris Teeven (veiligheid) zo snel mogelijk ingrijpt. Hoe hoog de kosten zijn is onduidelijk. Het CDA vraagt Teeven om een inschatting te geven van de kosten […]

Het CDA maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit in celruimten in huizen van bewaring en gevangenissen. Aanleiding is een verontrustend artikel in het Algemeen Dagblad. De partij wil dat staatssecretaris Teeven (veiligheid) zo snel mogelijk ingrijpt.

Hoe hoog de kosten zijn is onduidelijk. Het CDA vraagt Teeven om een inschatting te geven van de kosten die met de aanpassingen gemoeid zijn. De Groepsondernemingsraad Gevangeniswezen gaat uit van een bedrag van 29 miljoen euro.

De oproep komt niet uit de lucht vallen. Staatssecretaris Teeven moet flink bezuinigen op gevangenissen. Daarom wil hij eenpersoonscellen ombouwen tot meerpersoonscellen. Dat is volgens hem goedkoper dan het iedere gedetineerden opsluiten in een eigen cel.

Tot een grote verbouwopgave zal de wens van Teeven niet leiden. In Nederland zijn er momenteel bijna 3000 gevangenen die een cel met elkaar delen. Dat komt neer op 1431 meerpersoonscellen. De staatssecretaris wil dat aantal verdubbelen. Daarmee stijgt het aandeel van de gevangenispopulatie dat in meerpersoonscellen is ondergebracht tot ongeveer 50 procent. Meer cellen ombouwen leidt volgens Teeven tot zeer ingrijpende en kostbare verbouwingen.

Reageer op dit artikel