nieuws

Buitenlandse concurrentie nekt Vlaamse bouw

bouwbreed

De Bouwunie heeft gewaarschuwd voor een nieuwe golf van bedrijfssluitingen door de oneerlijke buitenlandse concurrentie en de onwil van de banken om nog kredieten toe te kennen.

Volgens de brancheorganisatie, die opkomt voor de belangen van de middelgrote en kleine bouwbedrijven in Vlaanderen, kunnen veel bouwbedrijven niet meer investeren in onder andere nieuw materieel. De laatste maanden zou een derde van de bouwbedrijven die daarvoor bij de banken aanklopte, zijn afgewezen.

De Bouwunie verwijst naar het zzp-statuut in Nederland als mogelijke oplossing voor de sterk toenemende oneerlijke concurrenie van buitenlandse bouwbedrijven en zogeheten zelfstandigen. De organisatie vreest een nieuw recordaantal faillissementen als er niets gebeurt. Dagelijks ontvangt de Bouwunie klachten van Vlaamse bouwers die af te rekenen hebben met steeds meer en hardere concurrentie van buitenlandse bouwbedrijven en zelfstandigen. Het gaat om verschillende soorten bedrijven en zelfstandigen, die alle regels aan hun laars lappen en volledig clandestien werken. Ook is er sprake bedrijven die bepaalde aspecten van de Belgische of Vlaamse wetten en regels niet naleven. Ten slotte gaat het om bedrijven die de wetten en regels officieel wel naleven, maar door de veel lagere sociale lasten in hun thuisland voor veel lagere prijzen kunnen werken. Daarbij is sprake van allerlei, al dan niet legale, constructies die ervoor zorgen dat de loonkosten van de buitenlandse aannemers gevoelig lager liggen, die bovendien ook nog eens zeer flexibel kunnen werken.

Reageer op dit artikel