nieuws

Brandveiligheid huis voor bejaarde nieuw probleem

bouwbreed Premium

Brandveiligheid volgens de letter van het Bouwbesluit is onbetaalbaar voor zorgorganisaties. Daarom maken zij plannen met de brandweer die wel zijn op te brengen. Met de opkomst van de seniorenwoning staan echter alweer nieuwe problemen voor de deur.

Hoe je het ook wendt of keert, brandveiligheid is een hot item in de zorgbouw. Niet dat de aannemerij er stinkend rijk van wordt. Gebrek aan geld is het probleem. Een kritisch inspectierapport van de lokale brandweer doet daar niets aan af.

Een tehuis in Gelderland dat gehandicapten onderdak biedt, kan er over meepraten. Als het aan het Bouwbesluit en de toezichthoudende brandweer lag, moest de instelling meer dan een ton aan maatregelen treffen. Brandweer en directie besloten elkaar te helpen. De brandweer werd partner in crime in plaats van controleur. Die samenwerking krijgt nu vervolg bij vijftig zorgorganisaties. “Inspectiediensten komen altijd van alles tegen. Maar het is altijd de vraag: is het echt brandonveilig of niet? Natuurlijk maakt het uit hoe brandbaar een gebouw is. Maar wat we doen is niet meer letterlijk kijken naar de regels, maak daadwerkelijk kijken naar de situatie en op basis daarvan een plan maken. We noemen dat een veiligheidsexpeditie”, licht Paul van Aken, adviseur van Actiz (belangenbehartiger van zorginstellingen) toe.

Het verhaal klinkt dubbel. Hoezo samenwerken? Iets voldoet toch aan de regels of niet? Is dit een vorm van gedogen. “Absoluut niet”, zegt Van Aken. “Er wordt gewoon gehandhaafd.”

De regels uit het Bouwbesluit zijn onvoldoende toegespitst op zorggebouwen, vervolgt de adviseur. “Niet altijd goed toe te passen.” Een bekend voorbeeld daarvan is de deur die compartimenten gesloten moet houden. “In zorggebouwen staan die altijd open, omdat wij contact met de cliënt belangrijk vinden.” Er kwamen deuren die vanzelf sluiten als de alarmbellen rinkelen. In toenemende mate worden ze toegepast.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over het aantal branden dat in zorggebouwen uitbreekt. Van Aken relativeert de 28 slachtoffers in zeven jaar tijd. “In het verkeer vallen er meer. Bovendien ligt het aantal woningbranden stukken hoger. Steeds meer ouderen komen juist thuis om het leven.”

De toekomst voorspelt wat dat betreft niet veel goeds, waarschuwt de zorgbouwdeskundige. Langer thuiswonen in aangepaste woningen is de trend. Het bejaardetehuis sterft daarmee op termijn uit. Een nieuwe markt ontstaat.

“Wie gaat de brandveiligheid in die woningen betalen? Dat wordt de discussie van de komende tijd. Nu al gaan de onderhandelingen tussen corporaties en zorgorganisaties over dit soort voorzieningen. Of zoals ik een brandweerman hoorde zeggen: de gemeente financiert de stoeltjeslift, maar over hoe iemand bij brand zijn huis uitkomt hoor je hem niet. Dan doet de lift het niet. Wij zijn voor het gebruik van woningsprinklers.”

Kansen voor de maatschappelijk betrokken aannemer zijn er zeker, voorziet Van Aken. “Stom” noemt hij het bouwbedrijf dat fouten maakt met brandwerend glas en brandkleppen (Brian Bremer, adviseur bij Safeconsult, gisteren in Cobouw ). “Beschaam ons vertrouwen niet”, roept de belangenbehartiger op. “Let altijd op de brandveiligheid. En wijs ons zorgorganisaties ook op dingen die beter kunnen.”

Reageer op dit artikel