nieuws

Bouwbond hekelt handelwijze Van Wijnen bij ontslagronde

bouwbreed Premium

Van Wijnen is volgens FNV Bouw voornemens om 28 arbeidsplaatsen te schrappen. De vakbond is boos, omdat het bouwbedrijf geen afspraken zou willen maken over een sociaal plan.

De banen verdwijnen bij de vestigingen van Van Wijnen in Groningen en Gorredijk, weet regiobestuurder Helga Tienkamp van FNV Bouw. Volgens haar hebben de vijftien betrokken bouwvakkers in Gorredijk “van de ene op de andere dag” te horen gekregen dat ze moeten vertrekken. Hen is een vaststellingsovereenkomst aangeboden.

“Ze werden totaal overvallen, nooit is iets gecommuniceerd door Van Wijnen”, aldus Tienkamp. “Het aanbod dat zij krijgen, is ook veel te mager. De pijn wordt vooral neergelegd bij het bouwplaatspersoneel; de timmerlieden zijn de dupe van de ontslagronde.”

De vakbondsbestuurder heeft de indruk dat Van Wijnen telkens plukjes werknemers ontslaat om zo de Wet melding collectief ontslag te omzeilen. “Ik vind het niet van deze tijd. Als goed werkgever treed je in gesprek met de bonden uit respect voor je personeel. Nu ontstaat er alleen maar onrust. Wij zullen dit ook zeker niet laten rusten.”

Regionaal

Van Wijnen zou tegen haar hebben aangegeven dat een landelijk sociaal plan niet nodig is omdat het een regionale aangelegenheid is. “Daar denk ik anders over”, zegt Tienkamp. “Er moet nu een goed sociaal plan komen dat geldt voor alle ontslagen werknemers in Groningen en Gorredijk, maar ook voor toekomstige reorganisaties bij andere bedrijfsonderdelen.”

Van Wijnen-bestuursvoorzitter Cees van Bemmel wil maandag pas reageren op de aantijgingen.

Reageer op dit artikel