nieuws

Boskalis zet boekjaar inclusief Dockwise voort

bouwbreed Premium

Boskalis denkt dit jaar op een vergelijkbare manier te kunnen presteren als vorig jaar. Het marktbeeld is in het afgelopen kwartaal niet wezenlijk gewijzigd, meldt het concern in zijn verslag over deze periode.

Overwegend stabiele ontwikkelingen ten spijt, vindt Boskalis het moeilijk al concrete uitspraken te doen over het te verwachten jaarresultaat. Dat heeft te maken met het projectmatige karakter van veel activiteite n maar ook met mogelijke eenmalige effecten. Zo zal het resultaat in 2013 sterk worden beïnvloed door de consolidatie van Dockwise met ingang van april.

Ook bestaat een reële kans op de verkoop van het 40-procentsaandeel in Archirodon. Sinds eind 2012 zijn gesprekken gaande met een partij uit het Midden-Oosten over een overname van het belang in deze civiele bouwer. Hoewel die niet nadrukkelijk geëtaleerd staat, heet het dat een goed bod bespreekbaar is.

De totale orderportefeuille bleef op het recordpeil van eind 2012: 4,1 miljard euro. Hoewel dus veel werk wordt binnengehaald, blijkt tegelijk sprake van, “aanhoudende druk op marges en uitdagende marktomstandigheden”.

Zeker met dit in het achterhoofd, werken de marges bij de baggertak tevredenheid. De omzet was vergelijkbaar met die van het eerste kwartaal van 2012. Het beeld bij de divisie Offshore Energy was gemengd. Zo dwongen de weersomstandigheden op de Noordzee soms tot wachten. Anderzijds waren onder meer de valpijpschepen goed bezet. Vanaf nu maken ook de activiteiten van Dockwise deel uit van deze divisie. De Inland Infra-divisie boekte vergeleken met een jaar eerder wat meer omzet. Maar als gevolg van seizoeneffecten en prijsdruk in de Nederlandse markt bleef de ontwikkeling van het resultaat achter. Voor de middellange termijn rekent het bedrijf vooral op goede resultaten door projecten buiten Europa. In Europa lijkt het de onderneming erop dat de terughouden dheid bij overheden om te investeren voorlopig aanhoudt.

Reageer op dit artikel