nieuws

Balkonhek als een Sinterklaassurprise

bouwbreed Premium

Ontwerper Ineke Hans heeft de balkonhekken ontworpen voor een groot bouwblok aan de rand van Haarlem. De ietwat bonkige gestileerde bladeren die de uiteinden van de balkonspijlen sieren, worden deels gelasercut uit stalen kokers, gevouwen, en vervolgens met één lasnaadje vastgezet.

“Het bevindt zich bijna op het niveau van de Sinterklaas-surprise”, zegt Ineke Hans. “Je knipt een driehoek uit een melkpak, je vouwt de randen naar elkaar toe, en dan lijm je ze vast. Zo vouwen wij bloemen en bladeren uit stalen kokers.”

In vergelijking met de traditionele manier van werken, waarbij alle onderdelen in hun geheel worden uitgesneden, om vervolgens alle naden te lassen, scheelt dit driekwart van het laswerk. En laswerk is duur. Bovendien hoef je geen onderdelen bij elkaar te zoeken, want die zitten nog vast.

Hans en haar medewerkers hebben de hekken letterlijk vormgegeven door te knippen plakken met karton. “Uiteindelijk hebben we het natuurlijk allemaal in de computer ingevoerd, maar het beeld en de verhoudingen hebben we bepaald door te vouwen met kartonnetjes. Op de computer kan je bijna niet zien hoe groot of klein iets is. Het is makkelijker om een 3D modelnaast een persoon te zetten. Dan zie je meteen hoe het werkt.” Hof van Sevenhuijzen is een gevarieerd bouwblok aan de Schipholweg, één van de toegangswegen tot Haarlem. Architect Kühne & Co heeft het gebouw verdeeld over drie geschakelde volumes met verschillende hoogtes. Horizontaal worden de blokken visueel verbonden door de lijnen van de prefab balkons. Opdrachtgever van het overwegend sociale huurblok is Ymere: een woningcorporatie die altijd zorgt dat kunst onderdeel uitmaakt van zijn complexen. De corporatie heeft Hans in een vroeg stadium bij het project betrokken. Hans: “De grootste uitdaging was om een ontwerp te maken dat groot genoeg is voor de voorbijrazende automobilist en klein genoeg voor de mensen die er wonen. Door de bladeren naar buiten te vouwen, ziet de automobilist ze duidelijk, terwijl de bewoner er geen last

van heeft. Die kan gewoon recht door de spijlen naar buiten kijken. Tegelijk vormen de bladeren wel een soort scherm tegen blikken van buitenaf. Zo kunnen de bewoners beschermd op hun balkon zitten en wel van binnen naar buiten kijken, terwijl de automobilist de bladeren en bloemen ziet, die als guirlandes over het gebouw hangen.”

De balkonhekken worden gemaakt door VMG in Heesbeen, dat de hekken in augustus aanlevert.

Reageer op dit artikel