nieuws

Asscher beschermt uitgebuite klusser

bouwbreed

Asscher beschermt uitgebuite klusser

Het goedkoop inzetten van Bulgaren, Roemenen of andere klussers wordt lastiger. Minister Asscher (sociale zaken) wijzigt de regels voor het wettelijk minimumloon.

 

Nu zijn die via de overeenkomst van opdracht (goedkope en flexibele tegenhanger van een arbeidsovereenkomst) makkelijk te omzeilen.

“Dit is goed voor de binnenlandse bouwsector”, reageert een woordvoerder van Bouwend Nederland: “Met dit middel kan de Inspectie SZW beter optreden tegen buitenlandse schijnzelfstandigen. Dat helpt in de strijd tegen oneerlijke concurrentie.”

De Aannemersfederatie juicht de ambities van minister Asscher toe, maar rekent niet op wonderen. “De malafide uitzendbureaus pak je hier niet mee. Zonder registratiesysteem weet je niet of iemand zwart werkt of ver onder het minimumloon”, zegt Gijs Buijs van de Aannemersfederatie Nederland.

Bouwbedrijven hebben geen zicht op onderbetaling bij onderaannemers, vervolgt Buijs. “Hoe reëel de prijs ook is, je weet nooit wat een inlener voor zichzelf houdt.”

Arco Siemons, advocaat arbeidsrecht bij Wieringa Advocaten is iets optimistischer. “Het wordt wel wat moeilijker om Roemenen en Polen voor een hongerloon te laten werken”, verwacht hij. “Maar hiermee komt geen einde aan louche zaakjes. Als het draait om geld zullen die er altijd zijn.”

Hoofdaannemers kunnen uitbuiting helpen tegengaan, oordeelt Siemons. “Zij kunnen een verklaring eisen van onderaannemers, waarin staat dat ze zich aan de wet houden.”

Hoeveel bouwvakkers onderbetaald worden via de overeenkomst van opdracht (ovo) is onduidelijk. Om die reden trekt de Raad van State het nut van het wetsvoorstel in twijfel.

Ruim 3000 bouwbedrijven passen de ovo toe, bleek in 2011 uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken. Het zou gaan om bijna 21.000 arbeidskrachten. Die cijfers zeggen niets over onderbetaling. De onderzoekers waarschuwden toen wel voor risico’s van de ovo: “Opdrachtnemers kunnen zelf overeenkomsten afsluiten met bouwvakkers. Het bouwbedrijf heeft daarna geen inzicht in de afspraken, maar wordt bij controle van de Belastingdienst wel als hoofdaansprakelijke gesteld.”

Reageer op dit artikel