nieuws

Amsterdam kiest voor uitbreiding zonnestroom

bouwbreed Premium

De gemeente Amsterdam wil binnen zeven jaar de opwekking van zonne-energie vertwintigvoudigen. In 2020 moet zonnestroom worden opgewekt voor 45.000 huishoudens, zo blijkt uit de Zonvisie van klimaatwethouder Van Poelgeest.

Volgens Van Poelgeest willen veel bewoners en bedrijven zonnepanelen plaatsen, maar wordt dat nog niet makkelijk genoeg gemaakt. De gemeente gaat op allerlei manieren helpen. Nog voor de zomer brengt Amsterdam alle daken in kaart die geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Hij verwacht dat 11 vierkante kilometer dak daarvoor geschikt zal zijn. Voor Amsterdammers zonder geschikt dak worden alternatieve locaties gezocht.

“Het is belangrijk dat er in de stad een aantal grote zonnesystemen wordt geplaatst. Dat kan op grote daken, maar zeker ook op bouwkavels die door de stagnerende economie tijdelijk braak liggen,” aldus de wethouder. Hij doet een beroep op marktpartijen en woningcorporaties daarvoor voorstellen te doen. Burgers en bedrijven kunnen bij de gemeente aankloppen voor leningen vanuit het Amsterdams Investeringsfonds. Verder vraagt de gemeente het kabinet om versoepeling van regelgeving. Het Rijk moet het VvE’s makkelijker maken te profiteren van de productie van zonnestroom op het gezamenlijke dak.

In Amsterdam wordt op dit moment nog maar acht tot tien megawatt aan zonnestroom opgewekt.

Reageer op dit artikel