nieuws

Akkoord Feenstra en bonden over sluiting Friese vestiging

bouwbreed Premium

Feenstra Verwarming, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hebben een akkoord bereikt over de werknemers van de Feenstra-vestiging in Heerenveen, die in juni wordt gesloten. Daarmee is de staking, die vandaag gepland stond, van de baan.

Voor 50 van de 125 werknemers is tot nu toe geen nieuwe baan gevonden binnen het installatiebedrijf. Eigenaar Nuon Vattenfall en de bonden zijn overeengekomen dat de werknemers van de vestiging per 1 juni dit jaar boventallig verklaard worden. Het eerder overeen gekomen ontslagverbod vervalt per 1 augustus, maar begint “pas te lopen” vanaf 1 oktober. “De werknemers hebben feitelijk tot oktober de tijd om een nieuwe baan te zoeken”, zegt regiobestuurder Anne van Dijk van FNV Bondgenoten. Het vrijwillige vertrek verloopt via de beoordelingscommissie, waarin werkgever en vakbond vertegenwoordigd zijn.

Een aantal werknemers van Feenstra treedt in dienst bij het Duitse Enercon. Zij ontvangen naast de afrekening volgens de cao zeven maandsalarissen.

FNV Bondgenoten was eigenlijk van plan om vandaag te staken. De vakbond eiste onder meer dat de vijftig werknemers die niet herplaatst zijn en vrijwillig willen vertrekken daarvoor de kans krijgen. Feenstra probeerde de – in haar ogen onrechtmatige – staking tegen te gaan doormiddel van een kort geding.

Nuon kondigde mei vorig jaar aan de divisie Nieuwbouw van Feenstra te verkopen. Drie van de vier vestigingen, in Snelrewaard, Beek en een deel van de vestiging in Venray, werden overgenomen door Groen Holding en opereren tegenwoordig onder de naam Bogro. De vestiging in Heerenveen wordt gesloten.

Reageer op dit artikel