nieuws

Aannemersfederatie vindt regering te kortzichtig

bouwbreed

De overheid is veel te veel gefocust op de topsectoren. Zonder de bouw kan dat beleid echter spaaklopen.

‘Overheid veel te veel gefocust op topsectoren’

Dat zei Henk Klein Poelhuis, voorzitter van de Aannemersfederatie gisteren tijdens een algemene ledenvergadering. “Het eens zo hulpvaardige ministerie van Economische Zaken verliest zich totaal in de zorg voor de topsectoren. EZ raakte, onder stringente regie van VNO-voorman Wientjes, zo in de ban van technologie en export, hoogwaardige werkgelegenheid en het aantrekken van grote concerns, dat het behoud van cruciale werkgelegenheid, even geen aandacht kreeg. En dat terwijl het hier toch gaat om hoogwaardige ambachtelijke werkgelegenheid in een maaksector als de onze, die naast de industrie, dé maaksector bij uitstek is”, aldus Klein Poelhuis.

De voorzitter waarschuwde dat het topsectorenbeleid de bouw nodig heeft. “Anders zal straks duidelijk worden dat de bouw onvoldoende mensen heeft om wensen qua huisvesting en het huisvesten van door topsectoren bedachte concepten te realiseren.”

De Aannemersfederatie is al langer kritisch op het topsectorenbeleid. Telkens ving de federatie bot: “Keer op keer hebben we gepleit om de topsectoren en de bouw hand in hand ten strijde te laten trekken. Evenzovele keren keek men ons met grote ogen van onbegrip aan.”

De politiek moet meer oog hebben voor het midden- en kleinbedrijf, vervolgde Klein Poelhuis. ‘‘Het gaat niet om geld, maar om aandacht.’’

De voorzitter sprak zijn teleurstelling uit over oud-minister Maxime Verhagen die Elco Brinkman 1 juli opvolgt bij Bouwend Nederland. “Ik waardeer hem voor zijn voortvarendheid. Hij loodste de Aanbestedin gswet door het oog van de naald en schudde een groeiend aantal meesmuilende tegenstanders van zich af. Als bouwanimator en -stimulator heeft hij mij bitter teleurgesteld.” Bouwend Nederland liet gisteren weten geen commentaar te willen leveren.

Ook minister Blok kreeg ervan langs. “Hij heeft ons proberen te overtuigen dat hij zich bovenmatig voor ons inspant, en ik wil hem daarin nog geloven ook, maar met een bezuinigingsdoelstelling en een rare herverdeling va n middelen maakt hij zich eerder tot schietschijf dan tot probleemoplosser voor de sector.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels