nieuws

Zaanstad betaalt oplossing langdurig conflict NS Poort

bouwbreed Premium

De gemeente Zaanstad heeft een langdurige conflict met NS Poort Ontwikkeling over het stationsgebied van Zaandam opgelost. Er is overeenstemming bereikt over wijziging van de bouwplannen. En de ontwikkelaar krijgt een vergoeding van 1,52 miljoen euro voor eerder gemaakte plankosten.

In de oorspronkelijke plannen voor het stationsgebied naast het nieuwe stadhuis zou NS Poort voor de gemeente boven de sporen een bibliotheek en een cultuurgebouw ontwikkelen. Ook was tegenover het stadhuis een appartementencomplex voorzien. Maar de gemeente vindt het oorspronkelijke plan veel te duur. En door de stagnerende economische ontwikkeling ontbreekt het aan afzetmogelijkheden voor de woningen. Het schrappen van de bouwplannen leidde tot ernstige verstoring van de onderlinge verhoudingen en het stilleggen van de bouw van een betere verbinding over de sporen.

Pas na mediation hebben partijen elkaar weten te vinden. Er komt alsnog een ‘stadsstraat’ voor voetgangers en fietsers over het spoor. In plaats van de bibliotheek en een vergadercentrum beperkt NS Poort zich tot stationsgerelateerde winkels en een bescheiden aanpassing van het station. Op de locatie van woongebouw Figaro komt een multifunctioneel gebouw met fietsenstallingen.

Verantwoordelijk wethouder Robert Linnekamp is tevreden met het resultaat. Volgens hem is het belangrijk dat Zaandam alsnog een betere oost/west-verbinding over het spoor krijgt. Ook kan een oud kantoorpand naast het station worden gesloopt, zodat ruimte ontstaat voor verbetering van bereikbaarheid van het stadhuis.

Reageer op dit artikel