nieuws

‘Woningmarkt trekt heel voorzichtig aan’

bouwbreed

Dieper dan momenteel kan de woningmarkt niet zakken, denkt makelaar Eric de Bont. Het jaar 2013 is dramatisch begonnen, zegt zijn collega Jeroen Stoop.

Makelaar: Maanden januari en februari waren verschrikkelijk stil

De 7,1 procent hogere verkoop die het Kadaster in februar i voor Noord-Holland registreerde, is volgens de makelaars niet meer dan een oprisping. Een gevolg van de eindejaarsrun, om nog net voor de jaarwisseling voor gunstige hypotheekregels in aanmerking te komen.

“Januari en februari waren verschrikkelijk stil. De laatste drie weken trekt de verkoop weer wat aan. De bezichtigingen nemen toe. Het eerste kwartaal dit jaar is het dieptepunt aller tijden”, schetst directeur Eric Bont van Hoekstra en Van Eck. De groep heeft 2600 woningen in de verkoop. Zo’n 650 eigenaren doen komende zaterdag mee met de open dag georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars. “Of zo’n open dag zin heeft? Als je een woning wilt verkopen, moet je natuurlijk wel je best doen. Wie niet meedoet, mist toch een mogelijkheid.”

De Bont ziet om zich heen dat het aanbod van nieuwe woningen ten opzichte van vorig jaar met 70 procent is geslonken. “De keuze wordt minder en dat is een voorbode van schaarste. Er komt een moment van correctie. De mensen moeten toch wonen. Geleidelijk zullen de p rijzen weer stijgen.” In reactie op het inzakken van de woningmarkt halveerde het aantal arbeidsplaatsen bij de makelaarsgroep Hoekstra en Van Eck afgelopen jaren tot 150.

Directeur Jeroen Stoop van Makelaarsland klampt zich vast aan de in maart licht aantrekkende woningmarkt. “Ten opzichte van een jaar geleden zien we een daling, maar vergeleken met januari en februari zijn we toch niet verder weggezakt. Het dal is nu echt wel bereikt.”

Makelaarsland heeft verspreid over heel Nederland momenteel 4500 woningen in de aanbieding. Eenderde doet zaterdag mee met de open dag. Stoop verwacht in de aanloop naar 1 juli, als de grens van de nationale hypotheekgarantie van 320.000 naar 290.000 euro gaat, een stijgende lijn in de verkopen.

“De nieuwbouw is nu meer vraaggericht en wordt in kleine plukjes en ook gevarieerder aangeboden. Stoop is enthousiast over de open dag. “Dat is de kern van onze formule, eigenaren zijn h et beste in staat om hun woning aan te prijzen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels