nieuws

Vier Breeam-sterren voor in gebruik zijnd pand corporatie

bouwbreed

Woningcorporatie HW Wonen in Oud-Beijerland heeft een Breeam-beoordeling van vier sterren gekregen op het onderdeel asset (gebouw) voor de verbouwing van haar kantoorpand. Dat heeft de vereniging bekendgemaakt.

Volgens HW Wonen en adviesbureau AOS Studley is het bijbehorende certificaat voor het eerst in Nederland uitgereikt. Tevens is HW Wonen volgens de partijen de eerste woningbouwvereniging met een Breeam-NL certificering voor een in gebruik zijnd pand (in use). De Breeam-certificaten worden uitgegeven door de Dutch Green Building Council (DGBC).

AOS Studley tekende voor de verschillende duurzame onderdelen van het gebouw, waarbij een integrale aanpak prioriteit had. Dat houdt onder meer in dat naast voorzieningen op het gebied van energie, zoals zonnepanelen en led-verlichting, de gezondheid van de medewerkers een belangrijk speerpunt was in de renovatie van het zeven jaar oude gebouw. Binnen de Breeam-methodiek worden op dit vlak negen verschillende onderdelen getoetst, zoals bijvoorbeeld de akoestiek, de luchtbehandeling en de lichtinval. Verder zijn land-ecologische aanpassingen rondom het gebouw meegenomen in de beoordeling. Zo heeft de corporatie nestkastjes geplaatst en heggen geplant.

Wat HW Wonen betreft zijn de vier sterren voor het onderdeel gebouw geen eindpunt in haar duurzaamheidsstreven. Het maximaal haalbare voor dat onderdeel is namelijk vijf sterren. Hiervoor zijn aanpassingen nodig, waarover op een later moment wordt besloten. Verder is het de bedoeling ook scores te gaan behalen op de andere twee onderdelen van Breeam in use: gebruik en beheer van het gebouw.

Reageer op dit artikel