nieuws

VB Groep ziet stijging opbrengsten

bouwbreed Premium

De VB Groep heeft afgelopen jaar zijn omzet flink opgevoerd ten opzichte van 2011. De bedrijfsopbrengsten stegen met ruim 13 procent naar 112,6 miljoen euro.

‘Lichtpuntjes zoeken in moeilijke tijden’

Onder aan de streep ging het resultaat van het Eindhovense familiebedrijf omlaag: van 1,61 miljoen naar 2,39 miljoen negatief. Directeur Johan van Boldrik probeert de betekenis van de opvallende omzetgroei wat te relativeren. Projecten worden soms aan het ene jaar toegeschreven en niet aan het andere, weet hij. “Maar het klopt, de vruchten komen voor ons in een tijd waarin we ze goed kunnen gebruiken.”

Desalniettemin was in 2010 de omzet met 113,8 miljoen niet alleen flink hoger dan het jaar erna maar ook nog iets hoger dan in 2012. Al met al mag hij geenszins klagen, meent hij. “Het zijn natuurlijk niet de beste tijden waarin we met zijn allen verkeren. Maar het is de bedrijven hiervoor ook een decennia of twee allemaal redelijk voor de wind gegaan.”

Een positief effect van de crisis, overweegt hij, is dat de bouw zichzelf nu kritisch tegen het licht moet houden. “We moeten proberen ook in deze periode de uitdagingen te blijven vinden. Daar worden we met zijn allen sterker van.”

Tegelijk meent Van Boldrik dat de sector er zo langzamerhand ook wel aan toe is om weer “wat lichtpuntjes” te zien. “We moeten daarom proberen de uitdagingen te blijven vinden.”

De VB Groep heeft ook een vastgoedbeleggingstak, met een portefeuille van ruim 75 miljoen euro. Deze is een welkome klant voor de bouwer zelf. Anders dan bij beleggers pur sang, is het doel volgens Van Boldrik niet zozeer de verdiensten uit het bezit optimaal te kunnen benutten maar meer om op kortere en vooral langere termijn waarde toe te voegen. Opties zijn renovatie, verbouwing, sloop voor nieuwbouw of – bouwkundig minder rigoureus maar ook denkbaar – het vinden van in eerste instantie alleen nieuwe huurders.

Reageer op dit artikel