nieuws

Twee vorsten op één gevel

bouwbreed Premium

Ter gelegenheid van de troonswisseling wordt het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam voorzien van een reusachtig dubbelportret dat Beatrix en Willem-Alexander zowel overdag als ’s nachts in een fel oranje gloed zet. Niet elk gebouw leent zich voor zo’n eerbetoon, zegt kunstenaar Thijs Kelder.

Wie was uw opdrachtgever?

“Het is een initiatief van Rotterdams Lef, een groep ondernemers die iets wilde organiseren rond de inhuldiging. Motherschip, een bedrijf in kunstproducties, vroeg mij een lijntekening te maken van Beatrix en Willem-Alexander. Het moest een minimale tekening worden met maximale uitstraling.”

Dan had Máxima er ook op gemoeten.

“Het is vooral bedoeld als eerbetoon aan de scheidende koningin.”

Waarom speciaal het NN-gebouw?

“Omdat Nationale Nederlanden het ter beschikking stelde. Deze gevel is er ook het meest geschikt voor. Het portret heeft een oppervlakte van 30 bij 35 meter, zoiets past niet overal. De stickers, bij elkaar ongeveer een kilometer, worden er vanuit de glazenwassersgondel opgeplakt. Bovendien is dit gebouw 151 meter hoog. Het staat in het centrum van de stad. Je ziet het portret tot in de wijde omtrek.”

Ook ’s nachts?

“In het donker wordt het oranje fluorfolie door middel van een animatie van Gijs van Bon spectaculair aangelicht met drie grote beamers. Er gebeurt van alles in het portret. Je ziet Beatrix eerst opgloeien, dan wegfaden en vervolgens komt Alexander langzaam op. Heel symbolisch.”

Wat vinden de afgebeelde personen van uw ontwerp?

“Dat weet ik helaas niet. We waren al vrij ver met tekenen toen bleek dat het eerst langs de Rijksvoorlichtingsdienst moest. Die heeft het gelukkig goedgekeurd.”

Rotterdam is een koningsgezinde stad?

“Niet heel erg, geloof ik. Zelf heb ik eerlijk gezegd ook niet zo veel met het koningshuis. Toch vond ik het belangrijk om Willem-Alexander af te beelden als een krachtige, sterke koning. Hopelijk wordt hij zo’n koning en ben ik in mijn opzet geslaagd.”

Reageer op dit artikel