nieuws

Strukton zet overnames op laag pitje

bouwbreed

Strukton last een acquisitiepauze in. Het concern zoekt nog wel groei buiten de landsgrenzen. “Op eigen kracht”, benadrukt directielid Erik Hermsen.

Bouwconcern zoekt groei in buitenland

Na overnames van wegenbouwers Rasenberg en Ooms is de gewenste landelijke dekking van Strukton Civiel bereikt. “De komende jaren is het zaak om de samenwerking op gang te houden”, stelt Hermsen. Ook de bedrijfsonderdelen Strukton Rail en Strukton Bouw, dat vorig jaar werd uitgebreid met het Eindhovense bouwbedrijf Van Straten, hoeven in principe niet uitgebreid te worden. “Al zijn we niet blind voor de kansen die zich voordoen.”

Door de 17,9 miljoen euro kostende overname van de wegenbouwactiviteiten van Ooms, die begin 2012 van kracht werd, liep de omzet van Strukton in boekjaar 2012 met 2,7 procent op tot 1354 miljoen euro. Zonder deze overname nam de omzet iets af. De solvabiliteit verbeterde naar 24 procent (2011: 23,2 procent).

Het concern hoopt de komende jaren op groei uit het buitenland. Vooral Strukton Civiel ziet kansen buiten de landsgrenzen. “De komende vijf jaar hopen we 20 procent van de omzet in het buitenland te halen.” Met name in het Midden-Oosten ziet het bedrijf kansen.

Bezuinigingen

In Nederland heeft Strukton Civiel het lastig. Het effect van de besparingen die de overheid heeft aangekondigd op het infrastructuurfonds worden langzaam merkbaar. “De effecten die deze bezuinigingen op ons zullen hebben zijn echter nog niet volledig duidelijk. Veel zal afhangen van de besluiten die de overheid de komende maanden neemt.”

Strukton verwacht dat het nog enkele jaren duurt voordat de markt een opleving vertoont. Hermsen: “Met name bij Bouw staan de marges onder druk.” Hoeveel projecten van het bouwbedrijf verliesgevend zijn wil het directielid niet zeggen. Ook het aantal projecten die het bedrijf geld kosten – “die zijn er” – houdt Hermsen voor zich. Wel benadrukt hij dat de marges bij projecten van technisch dienstverlener Worksphere, die onlangs de samenwerking met Bouw intensiveerde, “beter” zijn.

Verwachtingen voor het lopende boekjaar geeft Strukton niet. Al spreekt de concerndirectie van “uitdagende marktomstandigheden”.

Bouwconcern zoekt groei in buitenland

Wanneer komt er volgens u een einde aan de crisis?

Erik Hermsen: “Een opleving zal nog enkele jaren op zich laten wachten. Voor dit jaar verwacht ik in ieder geval geen stijging van de markt.”

Wat moet de Nederlandse overheid doen om een einde te maken aan de crisis?

“De overheid moet blijven investeren in openbaar vervoer en infrastructuur. En dan gaat het niet alleen om grote projecten, maar ook om onderhoud en renovatie.”

Wat is de belangrijkste les uit de crisis?

“Dat we moet blijven investeren in nieuwe technologieën.”

Reageer op dit artikel