nieuws

Speeddaten met vrouwelijke rolmodellen

bouwbreed

“Je moet niet bang zijn voor techniek,” drukte projectleider Archan Zijlstra vier meisjes op het hart tijdens een speeddate gisteren bij Werpsterhoek. Ze stonden op een grote zandbult, even buiten Leeuwarden, waar gewerkt wordt aan de aanleg van de Haak om Leeuwarden.

Zijlstra is een van de projectleiders van de nieuwe snelweg die de Friese hoofdstad beter bereikbaar moet maken. Vrachtwagens rijden af en aan. De meiden dragen in het kader van Girlsday witte of blauwe veiligheidshelmen. Om meisjes warm te krijgen voor een baan in de techniek ontvingen ongeveer driehonderd technische bedrijven, waaronder achttien bouwgerelateerde bedrijven, in totaal ruim 8200 meisjes. In Leeuwarden kwamen gisterochtend vijftig meiden tussen de twaalf en veertien jaar af op een speeddate met vrouwelijke technische professionals.

Nog steeds kiezen minder meisjes dan jongens een technisch beroep. Vaak ontbreekt het meiden aan vrouwelijke rolmodellen, stelt Zijlstra. ‘Maar bijna iedereen is technisch,” vertelt ze de meiden. “Veel mensen denken dat je heel goed moet zijn in wiskunde, maar in dit vak gebruik je dat niet veel. Het gaat erom dat je een technische tekening kunt lezen.” De meisjes knikken. “Ik werkte vroeger in de zorg,” vertelt ze. “Maar dat was veel eentoniger dan wat ik nu doe.” Zijlstra studeerde weg- en waterbouw aan de hts en was in de jaren negentig de eerste vrouw in het noorden die afstudeerde in die richting. Ook aan Anke van Minnen van Grontmij kunnen de meiden vragen stellen. Van Minnen volgde de studie mbo-civiel en werkt als technisch ondersteuner bij het Leeuwarder wegenbouwproject. Hoe lang doet u dit werk al? wil een leerlinge weten. “Zeven jaar en ik vind het hartstikke leuk,” antwoordt Van Minnen. “Meer vrouwen moeten een technisch beroep kiezen, dan wordt het ook gezelliger.”

Els Grol, directeur van Rijkswaterstaat Noord, een van de opdrachtgevers van de Haak, had de meiden eerder al verteld hoe leuk techniek is. “Het is zeker geen nerdachtig beroep,” onderstreepte ze.

De Leeuwarder wethouder Thea Koster (CDA) vertelde dat er op de bouwplaats van De Haak weliswaar alleen maar mannen werken. “Maar de beslissingen worden allemaal door vrouwen genomen.” Behalve zijzelf en Grol is dat de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA).

Veel meiden zijn na afloop enthousiast. Kiezen ze straks een technisch beroep? De dertienjarige brugklasser Loes Buischer weet nu al van wel. “Het lijkt me erg leuk om technisch tekenaar te worden.”

In Den Haag gaf prinses Máxima gisteren de aftrap van de zevende Girlsday. Het Landelijke Expertisebureau Meisjes, Vrouwen en Betatechniek (VHTO) organiseert de dag sinds 2010. Volgens projectmanager Carolien de Neeve van VHTO hebben meisjes niet minder aanleg voor een technisch beroep, maar worden ze negatief beïnvloed door de omgeving, zoals docenten, decanen en ouders. “Docenten moet je leren dat meisjes wel degelijk technisch talent hebben. Wij zeggen: begeleid ze beter, zodat ze minder traditioneel kiezen. Ook kun je het bètaonderwijs aantrekkelijker maken.” In het vmbo kiest slechts 5 procent van de meisjes voor techniek. Op het vwo kiest 51 procent van de meisjes een natuurprofiel, op het havo is dit 29 procent. Het aantal vrouwen dat in Nederland in het hbo of wetenschappelijk onderwijs een bètastudie volgt is met 20 procent relatief laag, aldus De Neeve. In Turkije en Italië bijvoorbeeld is dat percentage respectievelijk 40 en 50 procent. De Neeve: “In Maleisië is 75 procent van de werknemers in de ict vrouw. Het is een schoon beroep en je kunt het vanuit huis doen.”

Enkele cijfers: In 2009-2010 was 12,9% van de bouwkundestudenten vrouw. In 2011-2012 was dit 14,7%. Van de studenten civiele techniek waren in 2009-2010 3,2% vrouw; in 2010/2011 was dat 4,4% en in 2011-2012 steeg dit licht door naar 5,9%.

In Den Haag gaf prinses Máxima gisteren de aftrap van de zevende Girlsday. Het Landelijke Expertisebureau Meisjes, Vrouwen en Betatechniek (VHTO) organiseert de dag sinds 2010. Volgens projectmanager Carolien de Neeve van VHTO hebben meisjes niet minder aanleg voor een technisch beroep, maar worden ze negatief beïnvloed door de omgeving, zoals docenten, decanen en ouders. “Docenten moet je leren dat meisjes wel degelijk technisch talent hebben. Wij zeggen: begeleid ze beter, zodat ze minder traditioneel kiezen. Ook kun je het bètaonderwijs aantrekkelijker maken.” In het vmbo kiest slechts 5 procent van de meisjes voor techniek. Op het vwo kiest 51 procent van de meisjes een natuurprofiel, op het havo is dit 29 procent. Het aantal vrouwen dat in Nederland in het hbo of wetenschappelijk onderwijs een bètastudie volgt is met 20 procent relatief laag, aldus De Neeve. In Turkije en Italië bijvoorbeeld is dat percentage respectievelijk 40 en 50 procent. De Neeve: “In Maleisië is 75 procent van de werknemers in de ict vrouw. Het is een schoon beroep en je kunt het vanuit huis doen.”

Enkele cijfers: In 2009-2010 was 12,9 procent van de bouwkundestudenten vrouw. In 2011-2012 was dit 14,7 procent. Van de studenten civiele techniek waren in 2009-2010 3,2 procent vrouw; in 2010/2011 was dat 4,4 procent en in 2011-2012 steeg dit licht door naar 5,9 procent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels