nieuws

‘Scholenbouw, het is net domino’

bouwbreed

Directeur Jan Kro on van scholengemeenschap Talentstad wil graag scholen bouwen. Weg met de oude hokken. Leerlingen moeten trots zijn op hun schoolperiode en daar hoort het fysieke gebouw duidelijk bij.

Scholenbouw lijkt op domino. Overleg hier, marktkansen daar. Als eindelijk de blokjes in de juiste richting staan, is maar een klein tikje nodig om alle plannenmakerij snel in daden om te zetten. “Deze zomer begint de nieuwbouw van het Agnietencollege in Zwartsluis”, zegt directeur Jan Kroon van Talentstad. “We hebben plannen om in Zwolle op nog twee plaatsen tot nieuwe scholen te komen. Binnen welk tijdsbestek? Lastig te voorspellen. Eerst moeten we nog verkopen. De markt voor vastgoed is lastig. Maar morgen kan er zo maar beweging komen. Net domino.”

Zwartsluis moet nog wennen aan het idee dat de zeshonderd leerlingen van het Agnietencollege in de zomer van 2014 nieuw onderdak krijgen. Aannemer Van Wijnen mag wel opschieten. Voor de bouw is slechts negen maanden uitgetrokken. Toepassing van het Bouw Informatie Model (BIM) brengt vaart in het project.

Kroon: “Een kind moet trots zijn op zijn schoolperiode. Daarbij speelt de fysieke omgeving een belangrijke rol. Naast de leraren”. De directeur is blij dat de huidige accommodatie tegen de vlakte kan, om ruimte te maken voor riante woningen aan het water. De nieuwe school annex sporthal verrijst op de plek van de oude busremise. Pal in het centrum van het bijna vijfduizend zielen tellende dorp in de kop van Overijssel. Bouwsom 5,5 miljoen euro. Totale kosten: 8,25 miljoen euro.

“De huidige school in Zwartsluis is volledig afgeschreven. Drie keer niks. Toen ik de eerste keer binnen kwam, schrok ik van de verpauperde boel. Alles voldoet maar net aan de meest minimale voorwaarden.”

Noodoplossingen

Het populaire Agnietencollege – in vijf jaar tijd verdubbelde het aantal leerlingen tot bijna zeshonderd – staat bol van de noodoplossingen. Basis vormen een houtje-touwtje aan elkaar geknoopte oude mavo en basisschool. De jongste uitbreiding komt uit de ingepikte muziekschool, waaruit woekerend met de ruimte vier extra lokalen te halen waren. Enkele lokalen hebben geen eigen toegang en zijn kruipdoor sluipdoor slechts bereikbaar via andere klassen.

“De beschikbare ruimte, de isolatiewaarden, het enkele glas. Allemaal niet meer van deze tijd. Het meubilair is erbarmelijk.”

Een jaar of tien geleden leek Zwartsluis snel aan een nieuwe school te komen. Zwartewaterland, dat geen andere school voor het voortgezet onderwijs binnen zijn gemeentegrenzen heeft, was enthousiast. Ook de Meppeler corporatie Woonconcept toonde zich optimistisch.

“Iedereen leefde op een roze wolk. De gemeente had geld, Woonconcept had geld en de school zag goede mogelijkheden.” Maar met de komst van de crisis klopten de sommetjes ineens niet meer. De corporatie trok zich terug en het steeds stroperige overleg kreeg volgens Kroon veel weg van een rituele dans. Tot alle argumenten op hun plek vielen en de aanbesteding kon beginnen. Net domino.

Dertig bouwers schreven in, vijf aannemers kregen een uitnodiging waarna Van Wijnen Noord uit Gorredijk kwam bovendrijven. Aannemers als Trebbe, Hegeman Vriezenveen en WBC Winterswijk hadden het nakijken.

Naar een ontwerp van bureau Min2 uit Bergen wordt aan de nieuwe school in Zwartsluis een sporthal met drie goed geoutilleerde velden vastgeknoopt. De entree van de school fungeert als binnenkomst van de sporthal.

Stabiele geldstroom

Door de week heeft de hal vanwege de scholieren een volledige bezetting. ’s Avonds en in de weekenden zijn de verenigingen aan de beurt. De sporthal plus een klein winkeltje worden volledig door de school gerund en vormen dankzij subsidie van de gemeente een stabiele geldstroom. Om de school een moderne uitstraling te geven is de Zwolse binnenhuisarchitect Karin van der Zwaag aan het werk gezet. Gangmaker Kroon: “Het scheikundelokaal is straks op verschillende manieren te gebruiken. Alle kabels en leidingen komen straks uit het plafond. Behalve bij de conciërge en de administratie komen geen leidingen voor ict. We maken een ve rsnelde digitaliseringsslag en hebben straks onze eerste volledige Apple-school. Op termijn zullen er in de scholen geen boeken meer te vinden zijn.”

Reageer op dit artikel