nieuws

Schijnconstructie wordt ‘gemeengoed’

bouwbreed Premium

Aannemers vluchten in schijnconstructies om te besparen op personeelskosten. In crisistijd is dat begrijpelijk, stelt Joba van den Berg, directeur sociale zaken bij Bouwend Nederland. “Bouwbedrijven zoeken naar allerlei wegen om te overleven. Maar ik keur het niet goed.”

‘Bouwbedrijven zoeken allerlei wegen om te overleven’

Het aantal schijnzelfstandigen in de bouw is gestegen tot ongeveer 30.000. Tenminste, dat bleek gisteren uit een enquête van FNV Bouw onder 1500 leden. Van den Berg van Bouwend Nederland onderschrijft dat er een probleem is, maar gelooft niet dat het zo omvangrijk is. “We weten dat het gebeurt, maar we herkennen ons niet in de cijfers. Wij denken dat het eerder gaat om enkele duizenden, zoals het ministerie van Sociale Zaken eerder rapporteerde.”

Welke bouwbedrijven zich schuldig maken aan illegale praktijken is onduidelijk. Bouwend Nederland zegt het niet te weten. Mieke van Veldhuizen, cao-onderhandelaar van FNV Bouw, noemt geen namen, maar denkt dat het “gemeengoed ” aan het worden is. “Dat komt doordat niemand zich in de bouwketen verantwoordelijk voelt. En zolang iedereen elkaar op de prijs kapotconcurreert komt dit op vele bouwplaatsen voor.”

Van den Berg keurt de misstanden absoluut niet goed. Tegelijkertijd begrijpt ze bouwbedrijven die de mazen in de wet opzoeken wel. “De bouwproductie ging van 64 miljard naar 50 miljard euro en ligt daar nu zelfs onder. Wij begrijpen dat bedrijven wegen zoeken om te kunnen overleven. Voor kleine aannemers die al tientallen jaren in een ploeg samenwerken, is het heel moeilijk om afscheid te nemen van hun personeel. Zij zoeken manieren om toch samen verder te kunnen.”

Van Veldhuizen kan dat begrip niet opbrengen. “Het klinkt begrijpelijk – ik huur iemand in voor 7 euro per uur – en dan red ik het wel. Maar op macro-economisch niveau is het kortzichtig. Hoe blijf je op lange termijn uit de rode cijfers als je nu systematisch onder de prijs aanbiedt? Meer zelfstandigen op de bouwplaats leiden bovendien tot meer ongelukken. Ik wil ook graag wijzen op het menselijke aspect. Diegene die het overkomt, betaalt ook huur of heeft een hypotheek.”

> pagina 2: hardnekkig probleem met veel gezichten

Reageer op dit artikel