nieuws

Sanering vuilnisstort Bult van Putman krijgt onvoldoende

bouwbreed Premium

De sanering van de Bult van Putman, een oude vuilstort in het Gelderse Westervoort, is de afgelopen jaren onvoldoende geweest. Dat concludeert Arcadis in een rapport over de aanpak van de vervuiling. De provincie overweegt nu een damwand langs de bult te plaatsen om verdere verspreiding van het vervuilde grondwater te voorkomen. Sinds eind jaren zestig werd er huisvuil en bedrijfsafval gestort op de locatie IJsseldijk in de gemeente Westervoort, vlak onder Arnhem. Toen de stort in 1990 sloot werd de resterende berg de “Bult van Putman” genoemd, naar de eigenaar van de grond, Putman Afvalverwerking. Na de sluiting bleek het grondwater op de locatie zwaar vervuild met metalen als arseen, vanadium en wolfraam en diverse oplosmiddelen. Er bestond bovendien gevaar dat de verontreiniging zich verder zou verspreiden.

In 2003 besloten Putman, de gemeenten Duiven en Westervoort en de provincie Gelderland een aanpak van de sanering gezamenlijk te betalen. In plaats van het volledig afgraven zou het vervuilde grondwater tientallen jaren worden opgepompt, gezuiverd en weer opnieuw in de grond worden teruggebracht. Saneringbedrijf NTP testte een aantal vernieuwende technieken, waaronder een horizontaal scherm van ijzerdeeltjes om het water te reinigen, maar verder dan een testfase kwam het nooit. De volumes die gesaneerd moesten worden werden nooit gehaald. Daarvoor zou, volgens Arcadis, veel meer geld nodig zijn.

Dat geld lijkt de provincie niet te willen uitgeven. Vorig jaar werd de sanering stilgelegd.

Begin dit jaar blies de provincie de sanering van de bult helemaal af, en gaf aan de verspreiding van de vervuiling alleen te monitoren. Dat kwam de provincie op felle kritiek van gemeenten, wetenschappers, milieuorganisaties en omwonenden te staan.

Reageer op dit artikel