nieuws

Open asfalt halfwarm en met vezels

bouwbreed

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft BAM Wegen op de A18 bij Varsseveld twee innovatieve soorten zeer open asfaltbeton (zoab) gelegd: een vak met laag energie asfaltbeton en een vak met acrylvezels.

Volgens Marco Oosterveld, wegbouwkundig adviseur bij BAM Wegen, is Rijkswaterstaat ‘redelijk overtuigd’ van de toegevoeging van acrylvezels. “BAM Wegen heeft het nog niet op een Rijksweg toegepast. Het is uitgebreid in het laboratorium beproefd”, aldus Oosterveld. “De vezels voorkomen dat het bitumengehalte van het zoab terugloopt.”

BAM Wegen werkt aan het integraal groot onderhoud in Oost-Nederland. “Zondag hebben we 3,5 kilometer van de A18 vernieuwd. Daarbij hebben we twee demonstratievakken van elk 500 meter aangelegd”, aldus Oosterveld. “De automobilisten zijn geen proefkonijnen, want de gelijkwaardigheid van zoab met vezels en van zeer open asfalt van laag energie asfaltbeton (leab) aan standaard zoab+ (zoab met 1 procent extra bitumen) is al aangetoond.”

Leab wordt ook wel aangeduid met pa+ (porous asphalt, waarbij de plus staat voor gelijkwaardigheid aan zoab+). Het wordt geproduceerd bij 100 graden Celsius in plaats van de traditionele 165 graden. De uitstoot van CO 2 en het energiegebruik liggen daarom 30 tot 40 procent lager dan bij zoab. “Leab-pa+ is een tikkeltje goedkoper dan zoab. Zoab met acrylvezels daarentegen is wat duurder, maar de verwachte levensduur is langer”, aldus Oosterveld.

BAM Wegen gaf voor beide demonstratievakken een aangescherpte garantie. Voor standaard zoab+ is de garantie zeven jaar. “Met Rijkswaterstaat hebben we afgesproken vijf jaar te monitoren. Elk jaar gaan we kernen boren en onderzoeken. We willen maximaal leren van deze twee wegvakken. Onze intentie is om daarna nog een aantal jaren onderzoek te doen.”

Heijmans en KWS Infra hebben al met zoab met vezels geëxperimenteerd. De resultaten daarvan zijn nog niet gepubliceerd, volgens Oosterveld.

Reageer op dit artikel