nieuws

NVM: Bodem van koopwoningmarkt is in zicht

bouwbreed

De prijzen van koopwoningen dalen nog altijd, maar minder hard dan vorig jaar. Volgens makelaarsvereniging NVM komt de bodem van de koopwoningmarkt wel in zicht.

De verkoop van woningen is in het eerste kwartaal opnieuw gedaald, blijkt uit cijfers van de makelaarsvereniging. In de eerste drie maanden van het jaar werden 23.750 woningen verkocht, 30,3 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2012.

Ook de woningprijzen dalen nog, maar niet meer zo hard als in 2012. Een woning wordt nu voor gemiddeld 206.000 euro verkocht, 5,5 procent lager dan een jaar geleden.

De verkooptijd van de gemiddelde verkochte woning bedroeg 170 dagen. De tussenwoning was de snelst verkopende woning: de verkooptijd daalde met 4,8 procent tot 131 dagen. Appartementen (155 dagen) en vrijstaande woningen (258 dagen) stonden langer te koop.

NVM-voorzitter Ger Hukker stelt dat de mindere cijfers van het afgelopen kwartaal een correctie zijn op de goede laatste drie maanden van 2012. “Het vierde kwartaal stond in het teken van de regelgeving rond de hypotheekverstrekking die sinds 1 januari 2013 is aangescherpt. Veel kopers hebben voor de jaarwisseling nog snel hun slag geslagen.”

Betaalbaarheid

De makelaarsvereniging ziet signalen waaruit blijkt dat de bodem van de markt in zicht is. De betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen neemt toe. En het aanbod en de verkooptijden van woningen die te koop staan, stabiliseren.” Bovendien is het evenwicht tussen vraag en aanbod langzaam aan het herstellen. “Ook zien we dat het tempo van prijsdaling van koopwoningen afneemt, terwijl de huren omhoog gaan. Zo wordt het steeds aantrekkelijker om te gaan kopen.”

Het valt NVM echter op dat haar leden het afgelopen jaar meer woningen zijn gaan verhuren. Het aantal door NVM-makelaars verhuurde woningen ligt in het eerste kwartaal van dit jaar 11 procent hoger dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels