nieuws

Nieuwe fundering voor historische toren

bouwbreed

Bouwbedrijf Selie begint vandaag aan de oever van de Amstel aan een zenuwslopende operatie waarbij een kerktoren uit 1919 wordt opgetild en de fundering weggesloopt.

Elke millimeter afwijking kan voldoende zijn voor scheefzakken 200 ton zwaar bouwwerk

Over een paar weken moet de 22 meter hoge kolos in Ouderkerk aan de Amstel op een vers gestorte keldervloer staan. In de gemetselde torenwand zijn nu twaalf grote gaten zichtbaar waar zware stalen balken doorheen gaan. Die worden op een stalen onderslag geplaatst waarvan de poten rusten op de nieuwe betonvloer die de aannemer al rondom de toren heeft gestort. “Straks plaatsen we daaronder vier hydraulische vijzels waarmee we de boel op spanning zetten”, vertelt projectleider Ron Roest van Selie. “Vervolgens moet blijken of alle constructieberekeningen vooraf juist zijn geweest.”

Constructeur Corsmit heeft uitgerekend d at 600 kilonewton per vijzel nodig is om het staal precies op de spanning te brengen die het zal ondervinden wanneer de bijna 200 ton zware toren er los bovenop staat. Als de vijzels zijn aangedraaid, sloopt de aannemer de oude fundering er volledig onderuit. Dan blijkt of de berekeningen kloppen, want elke millimeter afwijking is op dat moment voldoende voor een fikse scheefstand – of erger – de toren te laten omkieperen.

Trappenhuis

De complexe operatie is nodig omdat de welstandscommissie van Ouderkerk aan de Amstel behoud van de toren eiste voor het beschermde dorpsgezicht. Kerkgebouw en pastorie waren in slechte staat en zijn gesloopt en maken plaats voor drie appartementen (655 vierkante meter) en een parkeerkelder. De toren, met de historische kerkklok, krijgt een nieuwe functie als trappenhuis. Sinds december zijn de voorbereidingen voor het lastigste deel van de klus gaande. Aa nnemer Selie sloeg eerst damwanden, op 50 centimeter van de rivier de Amstel. Na uitgraven, leegpompen en slaan van funderingspalen, werd een 30 centimeter dikke betonvloer gestort. Alleen een sparing met stekkenbakken rondom de toren bleef open.

Wanneer de aannemer daar de oude houten funderingsconstructie onderuit heeft gehakt, volgt koppeling van de wapening en wordt het ontbrekende deel van de keldervloer gestort. Na drie weken uitharden moet het metselwerk aanhelen en gaat het staal er weer uit. De toren komt straks weer stevig vast te staan tussen de breedplaatvloeren van het nieuwe appartementengebouw. Roest is daar nog niet mee bezig. “Een toren los op stale n balken zetten, een halve meter boven de grond, is heel spannend. Ik zal blij zijn als hij veilig op de vloer staat.”

Reageer op dit artikel