nieuws

Nieuw huis ongezond en epc vaak ondermaats

bouwbreed Premium

In bijna drie van de vier woningen wordt de beloofde energieprestatie niet gehaald. De luchtafvoer deugt in 40 procent van de nieuwe huizen niet. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van AgentschapNL.

Adviesbureau DWA onderzocht de epc (energieprestatiecoëfficiënt) in twintig woningen van twaalf verschillende projecten. Bij alle projecten zijn afwijkingen geconstateerd ten opzichte van de oorspronkelijke berekening. Het gaat vooral mis met de oppervlakte van ramen, de Rc-waarden en de U-waarden. Bij dertien van de twintig woningen (72 procent) viel de epc-waarde hoger uit dan op papier stond. De energieprestatie was bij vijf woningen beter dan beloofd. Voor twee woningen kon de epc niet worden vastgesteld, omdat de woningen nog niet af waren. Vier van de achttien beoordeelde woningen voldoen niet aan de minimum EPC-eisen van het Bouwbesluit.

Uitvoeringsfouten zijn waargenomen bij 78 procent van de onderzochte ventilatiesystemen. In 39 procent van de huizen blijkt de vereiste luchtafvoer een brug te ver. Twee van de drie gemeten warmteterugwin-systemen zijn in onbalans. De gezondheid van bewoners staat op het spel. “Deze afwijkingen bij ventilatiesystemen zijn belangrijk om te voorkomen, aangezien ventilatie invloed heeft op het binnenmilieu en daarmee op de gezondheid van mensen”, stellen de onderzoekers.

“Dit beeld is niet acceptabel en onnodig”, reageert Jaap Neeleman, onderzoeker bij DWA. “In de bouw kunnen we niet met droge ogen zeggen dat we bouwen wat we beloven.”

Verplicht

De epc-berekening is verplicht bij het aanvragen van een vergunning. Daarna is er eigenlijk niemand die er goed op toeziet dat afspraken worden nagekomen. “De epc-berekening is voor een aannemer een toegangskaartje om te mogen bouwen. Daar moet verandering in komen”, waarschuwt Neeleman.

Met de Neprom, Aedes, de NVB en Bouwend Nederland maakt de onderzoeker zich hard voor een verplichte oplevertoets die is gekoppeld aan het energielabel nieuwbouw. Minister Blok komt naar verwachting binnen een maand met een aangepast wetsvoorstel. Een meerderheid in de Tweede Kamer brandde het eerdere voorstel van Blok af.

> Pagina 2: ook bij gebouwen is epc valse belofte

Reageer op dit artikel