nieuws

Minister Schultz verruimt 
passage Volkeraksluizen

bouwbreed

Minister Schultz trekt 157 miljoen euro uit voor een nieuwe sluiskolk om te voorkomen dat schepen te lang moeten wachten bij de Volkeraksluizen.

De nieuwe kolksluis gaat 157 miljoen euro kosten en moet tussen 2024 en 2026 in bedrijf zijn. Om de wachttijd op korte termijn te verminderen, treft Schultz in 2015 een aantal kleinere maatregelen.

Schultz overweegt extra schuiven in de bestaande sluisdeuren te bouwen. Die schuiven kunnen de zogenoemde nivelleringstijd verkorten, de tijd die nodig is om het waterpeil aan te passen.

Op langere termijn is de aanleg van een extra sluiskolk noodzakelijk, oordeelt de minister: “Een vierde sluiskolk valt goed in te passen ten noordwesten van de huidige sluizen voor de beroepsvaart binnen het sluizencomplex”, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De Volkeraksluizen bij Willemstad vormen volgens de minister een cruciale schakel in de waarweg Rotterdam-Antwerpen. Langer dan een half uur oponthoud moet volgens Schultz voorkomen worden.

Op dit moment voldoen de Volkeraksluizen nog aan het wachttijdcriterium van dertig minuten. Maar het goederenvervoer per schip zal aantrekken, verwacht Schultz. Nu al is het sluizencomplex het grootste en drukste van Europa voor de binnenvaart met drie kolken voor de binnenvaart en één voor de pleziervaart.

De passagetijd kan daarnaast omlaag door sneller schutten. Dit kan door extra doorstroomopeningen in de sluisdeuren te maken.

Reageer op dit artikel