nieuws

Massale bijscholing in bouw hard nodig

bouwbreed

In de bouw- en installatiesector hebben bij elkaar 150.000 tot 225.000 vakmensen training nodig om beter te kunnen werken met innovatieve materialen en technieken. Deze aantallen zijn gebaseerd op schattingen van de werkgevers.

Bij bedrijven gaat het om tussen de 35 en 54 procent van de medewerkers, zowel uitvoerend als kaderpersoneel. Duurzaam en energieneutraal bouwen plus verbetering van de bestaande voorraad vergen nieuwe vaardigheden waaraan het nog vaak zou ontbreken. De gevolgen laten zich zien bij de oplevering: de kwaliteit voldoet regelmatig niet aan de eisen.

De organisatie BuildUpSkillsNL heeft onderzocht wat het bouwgerelateerde bedrijfsleven te doen staat. In BuildUpSkillsNL werken organisaties uit onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samen om de Europese energiedoelstellingen te vertalen in de Nederlandse opgave voor de gebouwde omgeving.

Als uitgangspunt gelden de afspraken over CO2-reductie en duurzame energie in 2020. Prognoses impliceren dat voor dit doel de komende jaren veel extra werk in het verschiet ligt in vooral de bestaande bouw.

BuildUpSkillsNL zet zijn bevindingen voor dit doel uiteen in diens Nationale Roadmap die deze week wordt gepresenteerd. Specialisten zijn nodig voor specifieke technieken. Zoals de toepassing van isolatie, warmtepompen en zonne-energie. Daarnaast zijn meer kennis en vaardigheden nodig om met de verschillende disciplines samen een goed geheel te realiseren.

Een kleine groep bedrijven blijkt al bezig met het gericht extra scholen van medewerkers. Hun hierbij opgedane kennis kan ook de rest van de sector op weg helpen.

Het onderwijs moet flink gas geven om de nieuwe opgave te vertalen in programma’s, wat op zichzelf ook al een hele opgave is. Dat dit een risico inhoudt, ziet ook BuildUpSkillsNL. Het beroepsonderwijs kampt met een groeiend tekort aan docenten bouwkunde en installatietechniek. Tel daarbij de verzwakking van de opleidingen door de dalende instroom en het mag duidelijk zijn dat het een helse toer zal zijn om op tijd voldoende grote slagen te maken.

Reageer op dit artikel