nieuws

Lekkages in sluis bedwongen met inzet bacteriën

bouwbreed

De problemen rond de lekkages in het grondpakket van de sluis De Blauwe Dromer tussen Zeewolde en Harderwijk zijn bedwongen. De inzet van bacteriën heeft vruchten afgeworpen. De recreatievaart kan nog niet door de sluis, omdat aan de binnenkant van de dijk nog werkzaamheden plaatsvinden.

Over de precieze afname van het debiet kan Deltares, die de zogeheten Biosealing-applicatie bij de sluis begeleidde, nog niets zeggen. Honderd procent afdichting is niet haalbaar, maar afname met een factor 5 tot 20 zou mogelijk moeten zijn. Op elf plaatsen aan weerszijden van de sluis zijn vorig jaar nutriënten geïnjecteerd, die de bacteriële activiteit stimuleren. De bacteriën produceren slijm, waardoor kleimineralen samenklonteren en de lekken opvullen. Aannemer B & P Bodeminjecties uit Vianen had de injectielansen voor de zekerheid laten staan, maar extra injecties waren niet nodig.

Opdrachtgever provincie Flevoland heeft onder de betonnen vloer van de sluis grout laten injecteren. De fundatie ervan was aangetast door het uitspoelen van het zand. Met het grout zijn de gaten gedicht.

Aannemer Van den Herik uit Sliedrecht vervangt momenteel het geotextiel aan de binnenkant van de dijk. Met het doek wordt het uitspoelen van het zand via de aanwezige wellen tegengegaan. De eerste versie van het doek liet onvoldoende water door. Het geotextiel wordt met zware betonblokken geballast. Vanwege deze werkzaamheden is het waterpeil in het verbindingskanaal met een meter verhoogd.

De oorzaak van de lekkages rondom De Blauwe Dromer ligt in het slaan van damwandplanken tijdens de bouw in 2002, waardoor gaten in de slecht doorlatende laag in de ondergrond ontstonden. De grondwaterstroom naar de sluis nam toe als gevolg van de extra waterstroom vanuit het diepere watervoerende pakket naar de deklaag langs de sluis.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels