nieuws

Kroningsdeksel leert mensen omlaag kijken

bouwbreed Premium

Nederlandse gemeenten krijgen allemaal een speciaal ontwikkeld ‘kroningsdeksel’ of: ‘Koningsdeksel’. Aquafix Milieu uit Mijdrecht vervaardigde het met een beeltenis van Willem-Alexander en Máxima én een gouden kroontje. Gewoon, om het land op te vrolijken, vertelt commercieel directeur Roger Pieke.

Hoe komen jullie erop?

“Toen de troonswisseling bekend werd, wilden we direct iets ludieks en dat werd een speciaal putdeksel. Een kunstenaar heeft het beeltenis van het koningsechtpaar gemaakt.”

Waarom juist een putdeksel?

“Er is een verband met water, Willem-Alexander is toch de ‘waterprins’. De meeste dingen die wij maken voor waterleiding of riolering gaan de grond in, maar deksels niet. Met een kroningsdeksel leren we de mensen naar beneden te kijken.”

Hoeveel maakt u er?

“In ieder geval 408, voor alle gemeenten. Maar we gaan ze ook los verkopen aan particulieren. Voor 89,95 heb je een zwarte, voor een tientje extra één met gouden kroontje. 5 euro gaat naar de bouw van het Prinses Máxima Centrum.”

Een hele operatie alles bij elkaar.

“Zeg dat wel. Alleen de bezorging aan gemeenten al. Ze zijn 50 kilo per stuk, dus je laadt niet even een autootje vol. En je wilt het ook met enig decorum bezorgen op het stadhuis. Het is toch een kroningsdeksel.”

Wat vinden gemeente ervan?

“Die zijn enthousiast. Eindelijk iets positiefs: ieder dorps- of stadsplein krijgt een gratis aandenken aan een unieke belevenis. De feestelijke presentatie verzorgde onze eigen burgemeester met het leggen van het eerste exemplaar hier in Mijdrecht.”

Wat vindt de Rijksvoorlichtingsdienst van de beeltenis?

“Die doet er geen uitspraak over zolang ze niet zijn uitgedeeld. Vervelend, we hebben het wel geprobeerd. Maar ja, het is ons eigen ontwerp, wij zijn rechthebbende. ”

Paleis Noordeinde zal toch ook wel een rioolput hebben?

“Zo is dat. De toekomstige koning krijgt een mooi deksel van ons.”

Reageer op dit artikel