nieuws

Koningin of tante Sjaan, je moet kwaliteit leveren

bouwbreed Premium

Brian van der Bol en Maartje Henket – Wie op zoek gaat naar informatie over bouwwerkzaamheden aan koninklijke paleizen, stuit op een muur van geheimzinnigheid. Op de siteis wel te vinden welke paleizen eigenlijk tot het koninklijk bezit behoren, maar de informatie omtrent verbouwingen en renovaties is summier en incompleet. Ook de Rijksgebouwendienst geeft niets prijs en zelfs van het wereldwijde web word je weinig wijzer.

Geheimzinnigheid troef rond koninklijke werken

“ Koninklijke familie is niet de makkelijkste opdrachtgever

Geheimzinnigheid troef rond koninklijke werken

bijschrift. Foto:

Geheimzinnigheid troef rond koninklijke werken

A lleen wijlen Jos Hagers van dagblad de Telegraaf wist tot in het kleinste detail de voorgenomen inrichting van de Eikenhorst van Willem-Alexander en Máxima te omschrijven, daar zij het onderwerp had besproken met ‘vrienden van de koninklijke familie die er vaak op bezoek zijn geweest’. Ook het weekblad Privé was bovengemiddeld geïnformeerd. De rechter floot dit blad echter terug toen het foto’s van Máxima’s nieuwe interieur wilde publiceren.

Wat wel duidelijk is, is dat de koninklijke familie niet met geld smijt. Paleis Noordeinde werd grondig verbouwd voordat Beatrix het in 1984 in gebruik nam als werkpaleis, en vervolgens werd er twintig jaar niets aan gedaan. Hetzelfde geldt voor paleis Huis ten Bosch, waar Beatrix na een opknapbeurt in 1981 haar intrek nam. Ook hier zijn pas onlangs weer werkzaamheden uitgevoerd, in de vorm van een restauratie van De Oranjezaal. Haar geliefde Drakensteyn, dat Beatrix als prinses kocht in 1959, werd indertijd direct verbouwd, waarna zij er tot 1981 heeft gewoond. Sindsdien is er niets gebeurd tot 2006, toen men begon met de voorbereidingen voor Beatrix’ aftreden.

De ‘koninklijke projecten’ vallen onder een strenge geheimhoudingsplicht, die zelfs in de contracten is opgenomen. De Rijksgebouwendienst vertelt zelfs niet eens welke bedrijven het onderhoud en de restauratie van de koninklijke paleizen verrichten. Toch wordt van diverse bouwbedrijven duidelijk dat ze aan koninklijke projecten hebben gewerkt. Zo was Du Prie bouw en ontwikkeling (Leiden) verantwoordelijk voor de verbouwing van paleis Noordeinde (2005–2007) en van de renovatie en uitbreiding van het Koninklijk Huisarchief eind jaren negentig. Schakel & Schrale, een dochteronderneming van BAM, deed de restauratie van het Paleis op de Dam (2009 – 2011).

Kritisch

Ook ‘Koninklijke Aannemingmaatschappij Van Waning’ heeft diverse prestigieuze opdrachten in de wacht gesleept, al gaat het niet direct om ‘koninklijk’ vastgoed. Het Rotterdamse familiebedrijf tekende onder meer voor de opknapbeurt van het onderkomen van het Kabinet der Koningin aan de Korte Vijverberg in Den Haag. Ruim tien jaar geleden verzorgde Van Waning een ingrijpende verbouwing van het Tor entje van de minister-president. Verder verbouwde het bedrijf onder meer de Ridderzaal en de Trêveszaal.

Volgens directeur William van de Pol van Weijman Vastgoedonderhoud is de koninklijke familie “niet de makkelijkste opdrachtgever”. Zo bleek de echtgenoot van een van de zussen van koningin Beatrix een zeer kritisch volger van de werkzaamheden die zijn bedrijf verrichtte. “Als onze mensen naar huis waren ging hij met een bouwlamp langs de muren. Die man had met een zwarte stift overal dikke cirkels getekend waar het stucwerk oneven was. Sommige mensen geven het subtieler aan als er iets ongelijk is, bijvoorbeeld met een potlood, maar in dit huis was het een zwart stippenparadijs. Gelukkig is het helemaal goed gekomen met de restauratie.”

Soms moet je inventief zijn om aan de wensen van het Koninklijk Huis te voldoen, vertelt Van de Pol. Zo wilde koningin Beatrix een speciaal soort glas hebben in kasteel Drakensteyn. “Dat was bijna nergens meer te krijgen. Uiteindelijk hebben we het glas bij een groenteboer gevonden. De koningin kijkt nu door zijn oude ramen naar buiten.” De directeur van Weijman Vastgoedonderhoud vindt het eervol om voor het Koningshuis te werken, maar zegt hij: “Of je nu bij de koningin of bij tante S jaan om de hoek aan de slag bent maakt uiteindelijk niet uit. Je zult altijd kwaliteit moeten leveren.”

Reageer op dit artikel