nieuws

‘Kantoren te snel als kansloos gezien’

bouwbreed Premium

Een veel groter deel van de bestaande kantorenvoorraad dan vaak wordt verondersteld, is geschikt voor herontwikkeling, stelt Mattijs Kaak. Hij wil deze optimistische boodschap onder de aandacht brengen en is daarvoor een goednieuwssite begonnen: Upstaan.nl.

De naam Upstaan is een samentrekking van upgraden en opstaan, legt Kaak uit. Hij verklaart zich te storen aan een eenzijdige negatieve stemming als het gaat over de leegstandproblematiek. “Er zijn ook zoveel goede verhalen te vertellen. Ik zie tal van voorbeelden van hergebruik die laten zien dat zelfs met eerder als kansloos beoordeelde panden toch nog van alles mogelijk blijkt.”

Komend jaar ontbijt hij wekelijks met een enthousiaste professional uit de vastgoedpraktijk. Mensen die niet bij de pakken neerzitten. Op dat enthousiasme zoekt hij ze uiteraard wel vooraf uit. Van de gesprekken doet hij verslag op de site die zo moet uitgroeien tot “een bundel met 52 inspireren de visies en ideeën om kantoren nieuw leven in te blazen”.

Kaak is zelf herontwikkelaar. Drie jaar geleden begon hij met het bedrijf Property Upgrade, dat zich helemaal op deze markt heeft gestort. “In deze korte tijd zijn we gegroeid van nul naar vijf architecten en van nul naar vijf bouwkundig ingenieurs”, tekent hij het gat in de markt. Meer vergelijkbare bedrijven komen van de grond. Bijvoorbeeld zijn Rotterdamse branchegenoot Codum, stelt hij vol bewondering vast. “Die heeft al 45.000 vierkante meter in herontwikkeling. Kantoren maar ook een laboratorium waarvan iedereen tot voor kort zei: kansloos.”

Nieuwe ontwikkelingen

Nu veel kantoren uit de gratie blijken, blijken daardoor juist tevens kansen te groeien voor nieuwe ontwikkelingen. De reden is dat eigenaren zijn gedwongen nieuwe wegen in te slaan.

In de gesprekken voor Upstaan.nl komt als vast element de vraag terug hoe de gast de toekomst ziet van het voormalige KPMG-kantoor in Amstelveen. Dit 50.000 vierkante meter metende complex staat voor zo ongeveer alles wat mis is gegaan in de kantorenbranche. De verwachting is dat alle gesprekspartners toch wel een idee voor de toekomst blijken te hebben. De eerste vijf die hij sprak, stelden hem alvast niet teleur.

Kaak is totaal niet onder de indruk van het argument dat het verruilen van een bestaand kantoor voor een nieuw een sprong voorwaarts oplevert op het gebied van duurzaamheid. “Hiermee wordt zo’n verhuizing vaak gerechtvaardigd.”

Wat volgens hem wordt vergeten, is dat het gebouw dat leeg achterblijft, ook een “voetafdruk” heeft. De zogeheten voetafdruk die staat voor alle vormen van milieubelasting bij elkaar opgeteld. De bouw van bestaande kantoren heeft al plaatsgevonden dus op dit onderdeel blijft de extra milieubelasting beperkt tot die van een eventuele verbouwing of renovatie. In dat geval stijgen bij oudbouw ook de duurzaamheidsscores op het gebied van bijvoorbeeld energieverbruik en binnenklimaat. Zijn stelling is daarom dat herontwikkeling zo ongeveer per definitie duurzamer is dan nieuwbouw. “Veel te gemakkelijk “stelt hij, “worden gebouwen of gebieden nu als kansloos bestempeld. Alleen omdat het volgens de geijkte paden in het vastgoed niet meer lukt. Een makelaar inschakelen die de panden te huur zet, is onvoldoende.” Creativiteit en veel “positieve energie” zijn in zijn ogen voorwaarden voor meer succes.

Nieuwe mogelijkheden komen daarbij in beeld. Met andere, veelal gevarieerde doelgroepen. “Daarmee zeg ik niet dat de hele leegstand is op te lossen. Want daarvoor is te veel gebouwd. Toch bestaat, op de juiste manier be naderd, voor bijna elke vierkante meter in principe een kans. Het is alleen wel een wedstrijd. Een tussen veel aanbieders. Elke wedstrijd heeft een winnaar. De vraag is of je met die wedstrijd meedoet of dat je op de traditionele manier blijft achteroverleunen.”

Reageer op dit artikel