nieuws

Kans op baan voor metselaar uiterst gering

bouwbreed

De finale van het NK met selen begint vandaag in Oldenzaal. Nuttig voor het vakmanschap en de promotie van het metselvak, maar de kans op een baan voor aankomende metselaars is uiterst gering, zo leren de laatste werkgelegenheidscijfers .

De werkgelege nheid voor de metselaars niveau 1 en 2 is de afgelopen maand wederom gedaald, met respectievelijk 2,5 en 2,1 procent. De metselbranche behoort wat dat betreft tot de zwakste sectoren op de bouwplaats. Ten opzichte van juli 2009 heeft ruim de helft van de metselaars noodgedwongen de troffel opgeborgen. De uitstroom is groot, de instroom relatief gering.

Circa zeventig vmbo-scholen hebben slechts veertig metselaars in opleiding afgevaardigd naar de NK, waarvan er uiteindelijk twaalf aan de finale meedoen. “Het verwondert me dat er nog steeds een NK georganiseerd kan worden”, stelt secretaris Truus Remkes van de Nederlandse Vereniging Metselwerken enigszins verbitterd vast.

Ze kan er geen vrolijk verhaal van maken. Het aantal leerlingen daalt en door de crisis nemen aannemers nauwelijks leerling-metselaars aan. “Een zzp’er is goedkoper dan een leerling. Een zelfstandige werkt voor 20 euro per uur. Een bedrijf moet een leerling minimaal twee jaar begeleiden en betalen ook als er geen werk is. Daar beginnen bedrijven nu niet aan. Er is weinig tot geen werk en aannemers zijn qua personeel gedecimeerd. Voormalige werkgevers staan uit nood zelf weer aan de draad om in hun brood te voorzien”.

De metselopleiding verkeert dus in een lastig parket. Samenwerkingsverbanden krijgen volop leerlingen terug die niet geplaatst kunnen worden. Heeft een NK metselen dan nog bestaansrecht? “Jazeker wel”, vindt Remkes. “Het is belangrijk voor het imago van het metselvak; een mooi stuk va kwerk maken. Alleen moet de opleiding wel verbreden. Leerlingen allrounder maken, dus ook leren isoleren, prefab metselwanden en gevelbekledingen maken. Die ontwikkeling proberen we tussen d e oren van onze leden te krijgen”, aldus Remkes.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels