nieuws

Kamer: Plan 100.000 groene renovaties niet realistisch

bouwbreed

Het plan van corporaties en bouwbedrijven om 100.000 huurwoningen energienotaloos te verbouwen, wordt kritisch ontvangen in de Tweede Kamer.

De PvdA is enthousiast, maar de VVD en de SP hebben vooral bedenkingen. “Ik denk dat corporaties een deal moeten sluiten met energieleveranciers en niet met de overheid”, reageert Barbara Visser van de VVD.

“Onbetaalbaar”, noemt SP’er Paulus Jansen het voorstel van onder meer Volker Wessels, BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer. “De rekensom die ze maken, is naïef. De investeringen in isolerende maatregelen zullen extreem hoog zijn. Ik denk dat de kosten van zo’n energiezuinige verbouwing gemiddeld 70.000 euro bedragen.” Met welke getallen de corporaties en bouwbedrijven rekenen, is onduidelijk. In een werkdocument wordt gesproken over een bedrag van 27.000. Via all-in huurrekeningen (huur plus energie) willen corporaties die kosten terugverdienen.

PvdA’er Jacques Monasch is positief over de zogenoemde woonlastenbenadering. “Het is alleen de vraag: wat betaal je wel en wat niet.” CDA’er Raymond Knops noemt het een interessant concept, maar heeft zich er nog niet in verdiept.

> Pagina 3: ‘Ik heb liever een miljoen B-labels’

> Pagina 6: analyse

Reageer op dit artikel